OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

OHE: «Οι δύο στρατοί στη Λιβύη θα αναβιώσουν το φάντασμα μιας σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή»

30/01/2020 - 20:24
Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

O απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλαμέ κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις συνεχείς παραβιάσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Βερολίνο από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι παραδόσεις όπλων στις εμπόλεμες πλευρές.

«Όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια για τον ανεφοδιασμό των δύο πλευρών απειλούν να επισπεύσουν μια νέα πολύ πιο επικίνδυνη σύγκρουση. Παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διάσκεψης του Βερολίνου», υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Καλώ τις πλευρές και τους ξένους υποστηρικτές τους να απόσχουν από κάθε απρόσεκτη ενέργεια και να ανανεώσουν την εκπεφρασμένη δέσμευσή τους να εργαστούν υπέρ μιας εκεχειρίας».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ μίλησε συγκεκριμένα για «στρατιωτικές ενισχύσεις» στα δύο στρατόπεδα — οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να κατακτήσουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο, και αυτές του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, αρχηγού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. «Οι δύο στρατοί στη Λιβύη θα αναβιώσουν το φάντασμα μιας σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε ο Γάσαν Σαλαμέ.

«Οι εμπόλεμες πλευρές συνέχισαν να λαμβάνουν σημαντική ποσότητα σύγχρονων εξοπλισμών, μαχητών και συμβούλων που τους παρέχουν οι ξένοι υποστηρικτές τους, κατά παράβαση του εμπάργκο για τα όπλα καθώς και των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από τους εκπροσώπους αυτών των χωρών στο Βερολίνο», ανέφερε ο Σαλαμέ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μίλησε κυρίως για την ενίσχυση των δυνάμεων του Χάφταρ κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην Τρίπολη «με όπλα, εξοπλισμό, δυνάμεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών». Υπήρξε «σημαντική αύξηση στις μεταγωγικές πτήσεις –αρκετές καθημερινά — στο αεροδρόμιο Μπενίνα και στην αεροπορική βάση Αλ-Καντίμ στην ανατολική Λιβύη για να προμηθεύουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς», διευκρίνισε.

Ξένοι μαχητές

«Ταυτόχρονα, ξένοι μαχητές έφθασαν κατά χιλιάδες στην Τρίπολη και αναπτύχθηκαν δίπλα στις λιβυκές δυνάμεις», υποστηρίζοντας την GNA. Ήδη την Τρίτη, ξένα πλοία, ανάμεσά τους πολεμικά, εθεάθησαν στ΄ανοιχτά της Τρίπολης πέραν των φορτηγών, πρόσθεσε ο Γάσαν Σαλαμέ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, η GNA από την Τουρκία.

Μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, διαπιστώθηκαν «110 παραβιάσεις της εκεχειρίας» που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και η Τουρκία, δήλωσε ο Σαλαμέ.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι μια πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από 5 μέλη που εκπροσωπούν τον Χάφταρ και 5 μέλη που εκπροσωπούν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, δεν πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, την Τρίτη, όπως προβλεπόταν, λόγω της μη συμμετοχής εκπροσώπων του στρατάρχη Χάφταρ.

Ο Σαλαμέ είπε ότι προβλέπει να συναντήσει τον Χάφταρ σε δύο ημέρες στη Ράτζμα, κοντά στη Βεγγάζη, για να τον προτρέψει να στείλει τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους του στη Γενεύη.

Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει γρήγορα μια απόφαση για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ένα προσχέδιο που συντάχθηκε από τη Βρετανία τελεί υπό συζήτηση εδώ και μέρες χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία ψηφοφορίας.

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΛΙΒΥΗΣΑΡΑΤΖΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣΣΤΡΑΤΟΣΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑΧΑΦΤΑΡ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert