OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αυτή είναι η «μητέρα όλων των βομβών»! Το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο των ΗΠΑ (pics)

07/04/2020 - 08:04
C-130
Share on FacebookShare on Twitter

Ήταν 13/04/2017 όταν η «μητέρα όλων των βομβών»  έδειξε την καταστροφική της δύναμη στο Αφγανιστάν, κάνοντας το έθνος… υπερήφανο.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν το 2017 στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την περηφάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», είχε δηλώσει τότε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

«Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά».

Η βόμβα BGU-43, ή MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς), η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε την περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Συγκεκριμένα έπληξε «μια σειρά από σήραγγες» που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι η θερμοβαρική βόμβα μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6 του αμερικανικού στρατού το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για ευκολία σε εκσκαφές, κατεδαφίσεις και οχυρώσεις.

Η πρώτη δοκιμή της πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου το 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα. Η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9, 15 μέτρα ενώ κατευθύνεται από δορυφόρο.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.

Η δράση της

Η βόμβα με το που έρχεται σε επαφή με το έδαφος εξαπολύει μια καταστροφική πύρινη που εξαϋλώνει τα πάντα σε μια απόσταση δέκα μέτρων. Στα νανοδευτερόλεπτα, μετά την αρχική έκρηξη στο Αφγανιστάν, όλο το οξυγόνο από τις σήραγγες εξαφανίσθηκε και μαζί τους και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αφού τα πνευμόνια τους κυριολεκτικά διαλύθηκαν.

Επίσης στα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη το ωστικό κύμα πρέπει να «έτρεξε» με την ταχύτητα του ήχου για τουλάχιστον ενάμιση χιλιόμετρο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς σε όποιον βρέθηκε στο δρόμο του, ενώ ισοπέδωσε ότι βρήκε στο δρόμο του όπως για παράδειγμα κτήρια ή δέντρα.

Όπως περιγράφουν ειδικοί οι άτυχοι που επλήγησαν από το ωστικό κύμα θα πρέπει να είχαν αιμορραγία από τα αυτιά, ενώ και τα εσωτερικά όργανά τους θα υπέστησαν ζημιά. Εκτιμάται ότι όσοι βρέθηκαν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την έκρηξη και στην κατεύθυνση του ωστικού κύματος είναι πολύ πιθανό να έχασαν την ακοή τους.

Αυτοί που βρέθηκαν μέσα στα τούνελ πρέπει να συνεθλίβησαν.

Όσοι επέζησαν της έκρηξης θα νιώθουν για πάντα τον τρόμο. Το ψυχολογικό τραύμα είναι πιθανό να μην επουλωθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατήρας που άνοιξε η βόμβα πρέπει να ξεπερνά σε διάμετρο τα 90 μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βόμβα εκρηγνύεται σε δύο στάδια από το εκρηκτικό H6 το ο οποίο περιέχει αλουμίνιο σε μορφή σκόνης. Έτσι κατά την πρώτη έκρηξη, λίγο πριν η βόμβα ακουμπήσει το έδαφος, η εύφλεκτη σκόνη του αλουμινίου εξαπλώνεται με καταστροφικές συνέπειες για ότι βρει μπροστά της, ενώ η δεύτερη έκρηξη προκαλεί ένα βαρομετρικό σοκ, μια πίεση που κινείται, από το σημείο μηδέν, με την ταχύτητα του ήχου. Αυτή η «βαρομετρική» έκρηξη κυριολεκτικά αφαιρεί το οξυγόνο από τις σήραγγες. Έτσι όσοι δεν αποτεφρώθηκαν από την πρώτη έκρηξη θα υπέστησαν και θα πέθαναν από την σύνθλιψη των εσωτερικών τους οργάνων. Όσοι βρέθηκαν σε απόσταση 150 μεταξύ άλλων πρέπει να ακρωτηριάστηκαν ή να υπέστησαν εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Πηγή: The National Interest

Tags: BGU-43ISISMOABΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΒΟΜΒΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗΠΑΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΜΒΩΝ

Related Posts

USS Gerald Ford
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

USS Gerald Ford: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σούδα και έφτασε στην Κροατία για επισκευές

28/03/2026 - 14:17
υποβρύχια - Γαλλία - Πολεμικό Ναυτικό
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Με πολύ ισχυρή πρόταση για Barracuda οι Γάλλοι στη μάχη για τα καινούργια υποβρύχια

28/03/2026 - 08:33
Tomahawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tomahawk: Πάνω από 850 πυραύλους cruise έχουν εκτοξεύσει οι ΗΠΑ – Εξαντλείται το απόθεμα

27/03/2026 - 12:49

Διαβάστε Επίσης

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Αντιπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Καραγιάννη στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

Λίβανος: Σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι από ισραηλινή επιδρομή – «Συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ», λέει ο IDF

USS Gerald Ford: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σούδα και έφτασε στην Κροατία για επισκευές

Απειλές Πεζεσκιάν προς τις χώρες του Κόλπου: «Σκληρά αντίποινα αν πληγούν τα οικονομικά κέντρα του Ιράν»

Ιράν: Έπληξε αποθήκη ουκρανικών αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ, την ημέρα επίσκεψης του Ζελένσκι

Φρουροί της Επανάστασης: «Χτυπήσαμε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο στο Ομάν»

Top News

Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: Οποιοσδήποτε έχει στο μυαλό του προσωπικά συμφέροντα για να μεταφερθεί σε άλλη πόλη, θα με βρει απέναντί του

Gio Kay: Το όραμά μου είναι να γίνω πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρότυπό μου ο Ντόναλντ Τραμπ

Κρασί: Γιατί το ίδιο μπουκάλι έχει καλύτερη επίγευση στο εστιατόριο απ` ότι στο σπίτι μας

Άννα Βίσση: Η συναυλία της ζωής της στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 100.000 θεατές - 5 εκατ. ευρώ το κόστος παραγωγής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert