OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Ο κορονοϊός «παγώνει» τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

13/04/2020 - 14:13
navtex - Κρήτη
Share on FacebookShare on Twitter

Η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει επηρεάσει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, «χτύπησε» και στην κυπριακή ΑΟΖ ανατρέποντας τους ενεργειακούς σχεδιασμούς για το τρέχον έτος, τουλάχιστον όσον αφορά στο οικόπεδο 10.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» η εταιρεία ExxonMobil ενημέρωσε μέσω επιστολής τις προηγούμενες μέρες την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούλιο δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταθέτοντας τους σχεδιασμούς της για τον ερχόμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η εταιρεία για την απόφασή της αυτή είναι η έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και οι δυσκολίες οι οποίες προκαλεί στη διεκπεραίωση των εργασιών της εταιρείας. Παράλληλα, όμως, με τα μέτρα προστασίας που έχουν να λάβουν οι εταιρείες και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει και την κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Μία συνέπεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία με οικονομικές προεκτάσεις, καθιστώντας αναγκαία τη μείωση των δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τις πληροφορίες για επιστολή από την εταιρεία ExxonMobil επιβεβαίωσε στον «Φ» και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί στο πρόγραμμά του τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την κρίση και σε αντίθεση με την αναστολή και ακύρωση του προγραμματισμού της για γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές.

«Πράγματι μας έχει ενημερώσει η εταιρεία. Είναι αφενός κάτι το οποίο θα φέρει κάποια καθυστέρηση στους σχεδιασμούς μας, διότι τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων είναι καθοριστικά ως προς την εμπορική αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Όσον αφορά στις TOTAL–ENI οι οποίες κατέχουν και τα περισσότερα αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουν ενημερώσει επίσημα εάν προτίθενται να προβούν σε αναπροσαρμογή του προγράμματός τους.

Σίγουρα υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση καθώς το τρυπάνι της εταιρείας βρίσκεται ακόμα στον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες στις μετακινήσεις του προσωπικού και των απαραίτητων υλικών. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται ότι θα βρίσκεται εντός του μήνα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία. «Συζητούμε το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση», ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Όσον αφορά γενικότερα το ενεργειακό πρόγραμμα, ο Υπουργός σημείωσε ότι προσδοκούσαμε το αποτέλεσμα των ερευνητικών γεωτρήσεων, αλλά και την επιβεβαιώση των ποσοτήτων της ανακάλυψης «Γλαύκος», σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να καθυστερήσει.

Να σημειωθεί ότι ήταν προγραμματισμένες από την ExxonMobil δύο γεωτρήσεις το 2020 και ενδεχομένως ακόμα μία για το 2021, ενώ η Total-Eni είχε προγραμματισμένες 3 γεωτρήσεις για το 2020 και ενδεχομένως ακόμα τρεις το 2021.

Πηγή: philenews.com/Φρίξος Δαλίτης

Tags: EXXON MOBILΑΟΖΕΡΕΥΝΕΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΚΥΠΡΟΣΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13
Κύπρος - ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρικής διασύνδεσης

26/11/2025 - 15:14

Διαβάστε Επίσης

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert