OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Τα «στρατόπεδα» παίρνουν θέση ενόψει ραγδαίων εξελίξεων

22/06/2020 - 10:38
Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Λιβύη το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ φαίνεται πως ρόλο καταλύτη γι αυτές τις εξελίξεις παίζει η Αίγυπτος.

Κάποιοι υποστήριζαν ότι το Κάιρο -αν και στήριζε τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA)- το έκανε διακριτικά, καθώς απέφευγε να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με την Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Σάρατζ.

Ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις του Αλ Σίσι δείχνουν το αντίθετο. Τις απαριθμούμε:

  1. Στις 6 Ιουνίου, έχοντας στο πλευρό του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, πρότεινε την κατάπαυση του πυρός, την εκλογή Συμβουλίου ηγεσίας στη χώρα και -κυρίως- την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια ευθεία αναφορά στους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τον Σάρατζ.
  2. Στις 9 Ιουνίου αναφέρθηκαν μεγάλες κινήσεις δυνάμεων του Στρατού της Αιγύπτου προς τα σύνορα με την Λιβύη.
  3. Στις 21 Ιουνίου και αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση του Αλ Σίσι των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα με την Λιβύη, προειδοποίησε πως για το Κάιρο είναι «κόκκινη γραμμή» ενδεχόμενη κατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του Σάρατζ (άρα και της Τουρκίας…) και πως αν αυτή η γραμμή ξεπεραστεί, τότε «κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης».

Η τελευταία κίνηση του Αλ Σίσι εξόργισε την κυβέρνηση της Τρίπολης, που -όπως από χθες Κυριακή σας ενημέρωσε το OnAlert- κατήγγειλε την Αίγυπτο για «κήρυξη πολέμου» στην Λιβύη!

Οποιαδήποτε «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λιβυκού κράτους» και «προσβολή της εθνικής κυριαρχίας» της Λιβύης είτε «πρόκειται για δηλώσεις (…) όπως αυτές του Αιγύπτιου προέδρου», ή για «την υποστήριξη σε πραξικοπηματίες, σε παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους» (σσ εννοώντας τον Στρατάρχη Χάφταρ) είναι ενέργειες «απαράδεκτες», ανέφερε η Τρίπολη.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ, φάνηκε να τάσσεται ανοικτά υπέρ της προειδοποίησης του Σίσι, κρίνοντας ότι είναι «απαραίτητη» η επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού «για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις μας μπροστά στην τρομοκρατία και την ξένη εισβολή».

Στο παζλ έρχεται να προστεθεί και η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας που έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό της Αιγύπτου, καλύπτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τάσσεται με την Αίγυπτο στο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα σύνορά της και τον λαό της από εξτρεμιστικές τάσεις και τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και τους υποστηρικτές τους στην περιοχή».

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η πλευρά Σάρατζ (και η Τουρκία) έχει αρνηθεί να πάρει μέρος. Η συνεδρίαση, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκε για αύριο λόγω «τεχνικών προβλημάτων», ανέφερε διπλωματική πηγή.

 

Tags: ΑΙΓΥΠΤΟΣΑΛ ΣΙΣΙΛΙΒΥΗΣΑΡΑΤΖΧΑΦΤΑΡ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Ρωσία έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο να τερματίσουν τον πόλεμο: «Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό»

07/02/2026 - 11:20
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μπαράζ πληγμάτων στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο εν μέσω πολικού ψύχους

07/02/2026 - 10:25
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πολύ καλές οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν, θέλουν συμφωνία – Καλές και οι συνομιλίες για την Ουκρανία» [vids]

07/02/2026 - 09:16

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία και Ρωσία έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο να τερματίσουν τον πόλεμο: «Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό»

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μπαράζ πληγμάτων στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο εν μέσω πολικού ψύχους

Τραμπ: «Πολύ καλές οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν, θέλουν συμφωνία – Καλές και οι συνομιλίες για την Ουκρανία» [vids]

Ζελένσκι: «Πρέπει να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα και οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας»

Ιράν: Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε στρατόπεδο της Τεχεράνης μετά από βραχυκύκλωμα [vid]

Ουκρανία και ΗΠΑ συζητούν σχέδιο για ειρηνευτική συμφωνία – με εκλογές και δημοψήφισμα – μέχρι τον Μάρτιο

Ο Σμήναρχος που «έδωσε» τα μυστικά του ΝΑΤΟ στην Κίνα – Η σύλληψη και το χρονικό της υπόθεσης

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος – Αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά

Top News

Έλλη Τρίγγου: «Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ένα όνειρο, φανταστικός, πολύ καλός παρτενέρ, πολύ βοηθητικός»

Όλες οι αργίες του 2026: Πότε πέφτουν Απόκριες, Τσικνοπέμπτη και Πάσχα

Ματ Σλιχτ: Ο δημιουργός του Moltbook, του «social» των AI που γεννήθηκε από απλή περιέργεια και χωρίς ο ίδιος να γράψει ούτε μία γραμμή κώδικα

Μαίρη Συνατσάκη: «Έκανα follow την Κατερίνα Καινούργιου και της στέλνω συνέχεια τις ευχές μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert