OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΝ

Και το όνομα αυτού «Ηρακλής» – Εντάσσεται στο ΠΝ το νέο πλοίο Γενικής Υποστήριξης

05/07/2020 - 19:58
ΗΡΑΚΛΗΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Στις 11 το πρωί, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου , παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιείται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο Γενικής Υποστήριξης που κάνει δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό η οικογένεια Παναγιώτη Λαζαρίδη, μετά το «Άτλας Ι», που παραδόθηκε στο Π.Ν. τον Δεκέμβριο του 2019.

Το νέο πλοίο, είναι μεγαλύτερο από το «ΑΤΛΑΣ Ι» και πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την υποστήριξη των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού. Η σύμβαση παραχώρησης του πλοίου υπεγράφη από τον δωρητή και πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Παναγιώτη Λασκαρίδη και τον αρχηγό ΓΕΝ , αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, στα τέλη Απριλίου, αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε η τελετή ένταξης του πλοίου στο Π.Ν.

Tο πλοίο δοκιμάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Πολεμικό Ναυτικό και όπως ανέφερε στο OnAlert πηγή του ΓΕΝ, «υπήρξε απόλυτη ικανοποίηση από τις δυνατότητες του». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ικανοποίηση υπάρχει στις τάξεις του Π.Ν και για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του «Ατλας Ι», το οποίο περισυνέλεξε τον στόχο που εβλήθη κατά τη διάρκεια βολών με πραγματικά πυρρά, στην άσκηση το ΠΝ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ανοιχτά της Καρπάθου.

Στις δυνατότητες του ΗΡΑΚΛΗ η διάσωση Υ/Β

Το νέο πλοίο Γενικής Υποστήριξης, κατασκευής 2002, είναι μήκους 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.500 τόνων. Διαθέτει επιπλέον δυνατότητα DP2, δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (δυνατότητα που διαθέτει και το «ΑΤΛΑΣ Ι»), προσδίδοντας έτσι στο Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητες για επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αναλάβει, όπως η διάσωση υποβρυχίου.

Το νέο πλοίο διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών. Έχει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα άνω των 2.600 τόνων.

Η σχεδίαση και των δύο πλοίων έχει γίνει με γνώμονα την επιχειρησιακή ευελιξία που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν βαρέα άρματα και οχήματα μάχης και υποστήριξης, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματοκιβώτια με διαμόρφωση και δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής.
Με την απόκτηση του «ΗΡΑΚΛΗΣ» το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει στις τάξεις του συνολικά πέντε πλοία Γενικής Υποστήριξης.

Tags: ΑΤΛΑΣΗΡΑΚΛΗΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Related Posts

Πολεμικό Ναυτικό - ΓΕΝ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

15/12/2025 - 16:15
MH-60 Romeo
ΓΕΝ

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

12/12/2025 - 21:42
ΓΕΝ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Ο Αρχηγός ΓΕΝ επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων [pics]

10/12/2025 - 22:20

Διαβάστε Επίσης

F-35 στην Τουρκία: «Δεν έχει αλλάξει η στάση μας για την προμήθεια των stealth μαχητικών» λένε οι ΗΠΑ

Τραμπ: Επιβάλλουμε πλήρη αποκλεισμό – από και προς τη Βενεζουέλα – των πετρελαιοφόρων που έχουν υποστεί κυρώσεις

Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Μόνη λύση για το Παλαιστινιακό η δημιουργία δύο κρατών

Μοσάντ: «Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να μην ξεκινήσει πάλι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»

Εποχή FDI για το Πολεμικό Ναυτικό: Η επιχειρησιακή ενσωμάτωση στον Στόλο της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ»

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις – Ασθενείς βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1915 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο για να μπει η Ελλάδα στην Αντάντ

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ μέλη της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 2 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Top News

Τσίπρας: «Όποιος εμμένει στο αριστερόμετρο και στα λάθη των άλλων, δεν έχει ψελλίσει τα δικά του λάθη»

Επιστροφή δύο ενοικίων σε εργαζόμενους στην επαρχία και επιδοτήσεις ανακαινίσεων κατοικιών έως 90%: Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους πολίτες

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Αθήνα από τις 11 μέχρι τις 5: Κανονικά η λειτουργία των ΚΤΕΛ του ΟΑΣΑ

Παναγιώτης Μπουγιούρης: Δεν φοβάμαι τον γάμο, φοβάμαι το διαζύγιο, οφείλεις να βάζεις όρια στο παιδί

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert