OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

G3: Το ελληνικό τυφέκιο ΑΟΡ, οι ανταγωνιστές και η επόμενη ημέρα στα ΕΑΣ

07/07/2020 - 16:35
G3
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας για παραγωγή εθνικού τυφεκίου που θα αντικαταστήσει το τυφέκιο εφόδου G3 και ταυτόχρονα θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), κεντρίζει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών. Στους ενδιαφερόμενους συμπεριλαμβάνεται και ομάδα με Έλληνες μηχανικούς, σχεδιαστές, ειδικούς και εμπειρογνώμονες οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο σχεδιάζουν το τυφέκιο εφόδου ΑΟΡ που μπορεί να κατασκευαστεί από τα ΕΑΣ .

Η ομάδα των Ελλήνων σχεδιαστών παρουσίασε χθες σε ομάδα εκπροσώπων του ΓΕΣ το σχέδιο κατασκευής του όπλου το οποίο αφορά ένα σύγχρονο δείγμα αραβίδας με ταξινόμηση Μ21-5 διαμετρήματος 5,56 mm NATO. Ωστόσο, όπως τονίζει η σχεδιαστική ομάδα ΑΟΡ το όπλο μπορεί να προσφερθεί και με ταξινόμηση Μ21-7 στο διαμέτρημα 7,62 mm NATO.

Ο σχεδιασμός του τυφεκίου ΑΟΡ αποτελεί αντιπρόταση στις προσφορές που καταθέτουν ξένες εταιρίες, ανταποκρινόμενες στην ανάγκη που εκφράζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Στρατού Ξηράς για παραγωγή εθνικού τυφεκίου η έναρξη της οποίας θα συνδυάζεται με τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως έχει γράψει τα OnAlert, από τα τέλη 2019, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε κυβερνήσεις κρατών, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γερμανία, με παράδοση στο σχεδιασμό και την κατασκευή τυφεκίων, πιστολιών ή οχημάτων διοίκησης και γενικής χρήσης. 

ΑΟΡ VS Ισραηλινό TAVOR

 Οι πρώτοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αμυντική συνεργασία και ήρθαν σε επαφή με το ΓΕΣ ήταν οι  Ισραηλινοί οι οποίοι προτείνουν τη συμπαραγωγή τυφεκίου  IWI TAVOR  που θα αντικαταστήσει το τυφέκιο μάχης, G3 διαμετρήματος 7.62 mm.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΓΕΣ και η διακλαδική επιτροπή αξιολογεί όλες τις υποβληθείσες προσφορές, συζητά για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του νέου τυφεκίου και αναμένει και άλλες προτάσεις που φυσικά θα πρέπει να συναρτώνται με την επόμενη ημέρα των ΕΑΣ. 

Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη για την αντικατάσταση του γερμανικού σχεδιασμού G3 και των παραλλαγών του, που χρησιμοποιεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ο Ελληνικός Στρατός και μετά τη δεκαετία το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο, όπως σχολιάζουν στο ΟnAlert πηγές του Πενταγώνου, οι προτεραιότητες στους αμυντικούς εξοπλισμούς θα πρέπει να καθορίζονται με γνώμονα την τουρκική προκλητικότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι η τουρκική θεωρία περί «γαλάζιας πατρίδας» θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων σε αέρα και θάλασσα και τοποθετεί σε δεύτερο πλάνο την παραγωγή του εθνικού τυφεκίου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιεράρχηση των αμυντικών εξοπλισμών σημαντικό ρόλο έχουν και οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας.    

Tags: G3TAVORΑΟΡΙΣΡΑΗΛΤΥΦΕΚΙΟ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert