OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Οι ΗΠΑ με δεμένα χέρια! Γιατί δεν μπορούν να μεσολαβήσουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

01/08/2020 - 07:14
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο γνώμης του Μπόμπι Γκος, απορρίπτει τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και εξαίρει τη στάση της Γερμανίας.

Η ελληνοτουρκική ένταση, με αφορμή την τουρκική Navtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, βαίνει προς αποκλιμάκωση, με τις δύο χώρες -όπως γνωστοποίησε σήμερα η Άγκυρα- να ετοιμάζονται για τις πρώτες διμερείς συναντήσεις.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες το θερμόμετρο στο Αιγαίο χτύπησε «κόκκινο», με την παρέμβαση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να θεωρείται κατά πολλούς εξόχως σημαντική στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο γνώμης του Μπόμπι Γκος, υπό τον τίτλο «Τουρκία και Ελλάδα χρειάζονται την παρέμβαση της Μέρκελ», αναφέρεται στην ανάγκη ανάδειξης μιας χώρας ως «τίμιου μεσολαβητή» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Δεδομένης της βαθιάς έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, κάθε διαπραγμάτευση θα πρέπει να προϋποθέτει μια μεσολάβηση» σημειώνει, χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος.
Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο;

«Τουρκία και Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Την τελευταία φορά που οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου (σ.σ. κρίση Ιμίων), ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απέτρεψε την κρίση» υπενθυμίζει ο Γκος.

Και συνεχίζει ωστόσο: «Η δέσμευση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ είναι στην καλύτερη υπό αμφισβήτηση, ενώ σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει την ικανότητα να επιλύσει την κρίση».

Έτσι, ο αρθρογράφος του Bloomberg προτείνει με νόημα ότι «η πιο λογική εναλλακτική ως τίμιος μεσολαβητής μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας είναι το Βερολίνο».

Και αυτό, διότι η Γερμανία είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος των δύο χωρών, ενώ η προεδρία στην Ε.Ε. (σ.σ. την ασκεί η Γερμανία το τρέχον εξάμηνο) παρέχει επιπλέον διπλωματικό βάρος».

«Όταν μιλάει η Καγκελάριος, Τούρκοι και Έλληνες τείνουν να την ακούν. Και πράγματι αυτό έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα» σχολιάζει, παράλληλα.
Παρατηρεί δε ότι η Γερμανία απολαμβάνει μιας αξιοσημείωτης αξιοπιστίας ανάμεσα στις χώρες που εγείρουν αξιώσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως η Γερμανία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενώ στα συν προσμετράται και η απουσία εμπλοκής στον εμφύλιο της Λιβύης.

Μία ακόμη χώρα, η οποία τηρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις ως τίμιου μεσολαβητή Ελλάδας–Τουρκίας, είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δείξει μικρή όρεξη, προκειμένου να αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει ο αρθρογράφος.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας–-Τουρκίας διαταράχθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την έκδοση τουρκικής Navtex για σεισμογραφικές έρευνες στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.

 

Tags: NAVTEXΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΓΕΡΜΑΝΙΑΗΠΑ

Related Posts

Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Ισραήλ: Μια γυναίκα σκοτώθηκε από επίθεση της Χεζμπολάχ – Ο IDF εξουδετέρωσε στέλεχος της ιρανικής Quds στη Βηρυτό

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Με τη στολή του «Σύγχρονου Μαχητή» θα παρελάσουν τα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε βιομηχανία όπλων που συνδέεται με την ισραηλινή Elbit Systems

Ιρανικός πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον του Λιβάνου – Καταρρίφθηκε από αμερικανικό αντιτορπιλικό

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και ένας νεκρός στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Βασίλης Λαζαρίδης: Ο πατέρας μου με λάτρευε, όταν έμαθα για τον θάνατό του κλείστηκα στο δωμάτιό μου και σπάραζα για ώρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert