OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στροφή (;) Ερντογάν: Μπορούμε να βρούμε διπλωματική λύση καζάν-καζάν με την Ελλάδα

03/09/2020 - 11:02
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τη διπλωματική οδό φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει ο Ερντογάν στο θέμα των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα για τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και την ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως -σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου»- έχει παίξει η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα για μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου.

Η πρόθεση της Άγκυρας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου φανερώθηκε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, είπε σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών τα ακόλουθα:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”. Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλοϋποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».

Έχει ξεχωριστή σημασία ότι οι δηλώσεις αυτές έγινες σε κομματικό ακροατήριο, στα κορυφαία στελέχη του κόμματός του και δημοσιεύτηκαν στην «Μιλλιέτ», απόλυτα ελεγχόμενης από το καθεστώς εφημερίδας. Το αν συνιστούν αλλαγή στάσης του Ερντογάν, που μάλιστα «πρέπει να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη», μένει να φανεί τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μάικ Πομπέο στην παρέμβασή του σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο κ. Πομπέο ανέφερε: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες».

«Χρειάζεται να καθίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτά και να τα λύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή: μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να βγουν από αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Πομπέο αιτιολόγησε και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να άρει το εμπάργκο μη φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε υπό το φως ενισχυμένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σκεφτήκαμε ότι ήταν το σωστό, οπότε πήρα την απόφαση ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό».

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.com.cy

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΕΡΝΤΟΓΑΝΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία με τορπίλες AKYA, πυραύλους ATMACA και USV καμικάζι στον «Θαλασσόλυκο» [vids]

15/06/2026 - 14:21
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιθέσεων συνέχεια του Ερντογάν στον Νετανιάχου: «Ακολουθεί τα βήματα του Χίτλερ, θα έχει το τέλος άλλων τυράννων»

11/06/2026 - 16:54
Τουρκία - Κύπρος - Γαλλία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προκλητική και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η συμφωνία Γαλλίας – Κύπρου

11/06/2026 - 12:37

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Δεν εμπιστευόμαστε ούτε τις ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ» – Θέλει έγκριση της συμφωνίας από τον ΟΗΕ

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον γιο του Χάφταρ – Στο τραπέζι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Εγκαινιάστηκαν τα ανακαινισμένα Επιτηρητικά Φυλάκια στη Λέσβο, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ [pics]

Καρέ-καρέ η συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 κοντά στο Ιρκούτσκ [vid]

Οι μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στενά του Ορμούζ: Αλλιώς «διαβάζουν» ΗΠΑ και Ιράν τη συμφωνία που θα υπογράψουν

Thundart: Η Γαλλία επέλεξε το εγχώριο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Ο Ζελένσκι πρότεινε συνάντηση με τον Πούτιν στη Σύνοδο των G7 – Οι ΗΠΑ συμφώνησαν

Top News

Σκολίωση: Οι 9 πιο συνηθισμένοι μύθοι που καθυστερούν τη διάγνωση και τη θεραπεία

Η Δανάη Μπάρκα για την πρόταση γάμου: Eίδαμε το εκκλησάκι και μου είπε «εδώ θα σε παντρευτώ τον Ιούνιο»

Η Αλεξάνδρα Νίκα έδειξε στους followers της δώρα που έλαβε για την κορούλα που απέκτησε με τον Κωνσταντίνο Αργυρό

Βασίλης Σίμος: «Ο πατέρας μου σκοτώθηκε, τον χτύπησε βανάκι εταιρείας και ούτε μια συγγνώμη δεν ζήτησαν»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert