OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Handelsblatt: «Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στο Ναυτικό της, εκεί υπάρχει ποιοτική διαφορά με την Τουρκία!»

22/10/2020 - 06:12
ΠΑΣΟΚ - Πολεμικό Ναυτικό
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ κάνει μία ανάλυση της στρατιωτικής ισχύς Ελλάδας και Τουρκίας και βρίσκει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο χωρών με φόντο τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφοντας τις τελευταίες κινήσεις της Αθήνας διά στόματος του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθώς και την επέκταση της στρατιωτικής θητείας από εννέα σε δώδεκα μήνες, ο Χέλερ σημειώνει πως η Ελλάδα σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, επενδύοντας μέσα στα επόμενα χρόνια περίπου 10 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς. Στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται 2,5 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, ένα ποσό πενταπλάσιο σε σχέση με φέτος. Εχει ήδη σχεδιαστεί η εξασφάλιση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale και 4 αμερικανικών ελικοπτέρων Seahawk. Τέσσερις φρεγάτες πρόκειται να εκσυγχρονιστούν, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αγορά υποβρυχίων τύπου 214.

Παράλληλα, 15.000 επαγγελματίες στρατιωτικοί αναμένεται να προστεθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις. Από άποψη αριθμών ο ελληνικός στρατός υπολείπεται του τουρκικού, σημειώνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας. Στους 107.000 Ελληνες στρατιώτες αντιστοιχούν 435.000 στην τουρκική πλευρά. Η τουρκική αεροπορία διαθέτει 330 μεταγωγικά ελικόπτερα, η Ελλάδα 168. Μεγαλύτερη ισορροπία δυνάμεων υπάρχει στον στόλο των δύο χωρών.

Σε επίπεδο υποβρυχίων Τουρκία και Ελλάδα διαθέτουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό: 12 οι τουρκικές και 11 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ η Ελλάδα υπερέχει ποιοτικά αφού διαθέτει τον τύπο 214, που είναι σαφώς πιο σύγχρονα υποβρύχια, σημειώνει ο αρθρογράφος. Στις φρεγάτες, η Τουρκία προηγείται με 19 έναντι 13, ενώ από αέρος η Ελλάδα έχει 232 μαχητικά έναντι 253 για την Τουρκία. Ωστόσο και από αέρος μπορεί η Τουρκία να βρεθεί να μειονεκτεί, αφού οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να «παγώσουν» τη μεταφορά 100 F-35 που έχει παραγγείλει η Αγκυρα, ως αντίποινα για την προμήθεια των ρωσικών S-400.

Ο Χέλερ πιστεύει, ωστόσο, ότι αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Ερντογάν να αναπτύξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ενώ το 2015 το 70% των εξοπλισμών της γειτονικής χώρας ήταν εισαγόμενο, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 30%. Ο πρόεδρος της χώρας φέρεται ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες, ειδικά για το πολεμικό ναυτικό με στόχο την ανάδειξη της Τουρκίας σε μεγάλη ναυτική δύναμη, που θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, η γερμανική οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι εντός της χρονιάς αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο αεροπλανοφόρο «Ανατολή» (Anadolu), που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο της Τούζλα.

Πηγή: Handelsblatt

Tags: ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Related Posts

F-16
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με 2 οπλισμένα F-16 και 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών

12/05/2026 - 17:55
Τουρκικά Στενά
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Άγκυρα απορρίπτει την «ατυχή» ένσταση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τον όρο «Τουρκικά Στενά»

12/05/2026 - 08:48
παραβιάσεις - ATR-72
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ATR-72: Πέντε παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικό αεροσκάφος στο βορειοανατολικό Αιγαίο

11/05/2026 - 18:37

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

EURAC: Ο Α/ΓΕΑ Γρηγοριάδης συμμετείχε σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης

CHENS 2026: Οι επαφές του Α/ΓΕΝ Κατάρα στη Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

ΗΠΑ: «Το κόστος του πολέμου στο Ιράν αυξήθηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής»

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

Top News

Eurovision 2026: O Akylas έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Α' ημιτελικού

Η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη με γυναίκα που την αποκάλεσε «ψωνάρα» - Το περιστατικό που μοιράστηκε στα social

Eurovision 2026: Η Σερτάμπ Ερενέρ αρνήθηκε να εμφανιστεί στον τελικό

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert