OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

DW: Κυρώσεις στην Τουρκία από τον μελλοντικό πρόεδρο Μπάιντεν;

16/11/2020 - 11:02
Μπάιντεν
Share on FacebookShare on Twitter

Η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές και η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πολιτική των ΗΠΑ. Και στην εξωτερική πολιτική η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη αναμένεται να αλλάξει πολλά. Ιδίως οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ενδέχεται να μεταβληθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ξαφνική παραίτηση του Τούρκου υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ το περασμένο Σαββατοκύριακο θεωρείται πρώτη ένδειξη για τη στροφή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν δεν κατάφερε επί χρόνια να αντιτάξει κάτι στην καταστροφική πορεία της τουρκικής οικονομίας και την κατάρρευση της λίρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο ωφελούνταν από τις καλές σχέσεις του Αλμπαϊράκ με το Λευκό Οίκο και ιδίως με το γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Μετά την επικράτηση Μπάιντεν στις εκλογές οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών δεν ήταν πια χρήσιμες στον Τούρκο πρόεδρο. Προφανώς γι αυτό αναγκάστηκε να αποχωρήσει, συμπεραίνουν ειδικοί, ακόμα κι ο ίδιος ο Αλμπαϊράκ επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Παρέμβαση Τραμπ σε έρευνες κατά της τουρκικής Halkbank

Μέχρι και πριν τις αμερικανικές εκλογές ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Τραμπ είχε για τον πρόεδρο Ερντογάν εξαιρετική σημασία διότι διασφάλιζε ότι δεν θα επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις και δεν θα διεξαχθούν έρευνες σε βάρος της. Έρευνα των New York Times τον Οκτώβριο έδειξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος επανειλημμένα άσκησε επιρροή στην αμερικανική κυβέρνηση. Διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων με τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου την αναστολή ερευνών της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σε βάρος της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Διαβάστε ακόμη Ahval: Αλλάζει ρότα ο Ερντογάν ενόψει Προεδρίας Μπάιντεν;

Oι έρευνες αφορούν υποψίες για παράκαμψη αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από την Halkbank, η οποία διοχέτευσε χρυσό και μετρητά στο Ιράν. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση αυτή είναι ότι στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκονται άτομα από το στενό περιβάλλον του προέδρου Ερντογάν, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας Τζαφέρ Καγκλαγιάν.

Άλλο Τραμπ και άλλο Μπάιντεν

Ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας και πρέσβης Γιασάρ Γιακίς θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν από τον Τζο Μπάιντεν ανεπίσημες συμφωνίες σε προεδρικό επίπεδο, όπως συνηθίζεται πριν από αμερικανικές εκλογές: «Όλοι γνωρίζουν πια ότι όντως ο Τραμπ παρενέβη μετά από παράκληση Ερντογάν στο έργο της αμερικανικής δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα επιτρέψει ωστόσο τέτοιου είδους παρεμβάσεις και η εισαγγελία θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της».

Στο πρόσφατο παρελθόν η Άγκυρα προκάλεσε πολλές φορές τις ΗΠΑ. Παρά τις απειλές ωστόσο ο Τραμπ δεν προχώρησε ποτέ σε πράξεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε, για παράδειγμα, απειλήσει ότι θα «καταστρέψει οικονομικά» την Τουρκία σε περίπτωση που εισβάλλει στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης YPG, στενό σύμμαχο των Αμερικανών. Η τουρκική διπλωματία ωστόσο απέτρεψε τα χειρότερα. Σε συνάντηση, μέσα Οκτωβρίου, στην Άγκυρα μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς συμφωνήθηκε μια πενθήμερη εκεχειρία στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας από την οποία θα αποσύρονταν οι δυνάμεις της YPG. Ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ δεν επέβαλλαν κυρώσεις στη Τουρκία.

Το Κογκρέσο επιθυμεί κυρώσεις

Μερικούς μήνες νωρίτερα η Άγκυρα προκαλούσε και πάλι την Ουάσιγκτον, αλλά και τη νατοϊκή συμμαχία αγοράζοντας από τη Ρωσία αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 αντί των αμερικανικών Πάτριοτ. Και αυτή η κίνηση του Ερντογάν έμεινε στην ουσία χωρίς σημαντικές επιπτώσεις ή κυρώσεις. Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι επί προεδρίας Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα αλλάξουν στάση έναντι της Τουρκίας. Η πολιτικός επιστήμονας Σεζίν Ονέι πιστεύει ότι «ο Τζο Μπάιντεν θα ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα και θα αποφύγει τις πολλές προσωπικές επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο».

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ το αμερικανικό Κογκρέσο τάχθηκε σαφώς υπέρ της επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία. Οι κυρώσεις αυτές, που εισήγαγε ο πρόεδρος Τραμπ το 2017, έχουν ήδη επιβληθεί σε χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία. Ο πρώην υπ. Εξωτερικών Γισάρ Γιάκις εμφανίζεται βέβαιος ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας».

Το γεγονός ότι όχι μόνο το Κογκρέσο, αλλά και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν τηρεί επικριτική στάση έναντι της Τουρκίας φάνηκε σε συνέντευξή του το περασμένο Δεκέμβριο στην εκπομπή The Weekly, στην οποία ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρου «αυταρχικό», καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση στην Τουρκία να «νικήσει τον Ερντογάν». Από την πλευρά του πάντως ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του, ευχαρίστησε ωστόσο ταυτόχρονα τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος, όπως τόνισε στο μήνυμά του «με τις αποφάσεις του προήγαγε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

Πηγή: DW / Ντάνιελ Μπέλουτ, Χιλάλ Κοϊλού

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Φωτο: Reuters

Tags: S-400ΕΡΝΤΟΓΑΝΜΠΑΙΝΤΕΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

«Με το χέρι στη σκανδάλη» οι Χούθι της Υεμένης: «Είμαστε στρατιωτικά έτοιμοι να στηρίξουμε το Ιράν στον πόλεμο»

Top News

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από 1η Απριλίου: Τι απαγορεύεται από το Νόμο και ποιές είναι οι ποινές

Νίκος Κοσώνας: Βγαίνω στη σκηνή και έχω τώρα καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα να γδυθώ, είναι μια τελετουργία

Βρισηίδα Ανδριώτου: «Έχω σχέση και είμαι πάρα πολύ καλά και πολύ ερωτευμένη»

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert