OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ έψαχνε τρόπο να βομβαρδίσει πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα!

17/11/2020 - 05:22
Τραμπ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή με αεροπορικά πλήγματα της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, του εργοστασίου στη Νατάνζ, την περασμένη εβδομάδα, όμως εντέλει αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό το δραματικό βήμα, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του χθες Δευτέρα.

Ο Τραμπ διατύπωσε την απαίτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Πέμπτη με κορυφαίους συνεργάτες του στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς, του νέου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και του στρατηγού Μαρκ Μίλι, αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η εκδοχή που έδωσε συνάδει με εκείνη που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με ρεπορτάζ της οποίας οι συνεργάτες του Τραμπ τον έπεισαν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας επισείοντας τον κίνδυνο πολύ ευρύτερης ένοπλης σύρραξης.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του αξιωματούχου ή το δημοσίευμα των Τάιμς.

Τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Τραμπ ασκεί εξαιρετικά επιθετική πολιτική έναντι του Ιράν. Απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε διαπραγματευθεί ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προτού επιβάλλει σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Η εξέταση των στρατιωτικών επιλογών καταγράφηκε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μιας πρώτης σειράς προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια, κίνηση που αποτελεί νέα παραβίαση των όρων του ΚΟΣΔ.

Εξάλλου, οι 2,4 τόνοι ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που έχει πλέον αποθηκευμένους η Τεχεράνη είναι ποσότητα πολλαπλάσια του ορίου της συμφωνίας (202,8 κιλά). Παρήγαγε 337,5 κιλά το τελευταίο τρίμηνο, ποσότητα μικρότερη από τα 500 κιλά που κατέγραφε ο ΔΟΑΕ τα δύο τρίμηνα που προηγήθηκαν.

Στις αρχές της χρονιάς, ο Τραμπ διέταξε το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κάσεμ Σουλεϊμάνι, κορυφαίος ιρανός στρατηγός.

Απέφυγε πάντως κατόπιν να επιλέξει ευρύτερη αναμέτρηση, ενώ διαβεβαιώνει πως θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από θερμά σημεία σε διεθνές επίπεδο, εκπληρώνοντας την εξαγγελία του ότι θα τερμάτιζε αυτούς που αποκαλεί «ατελείωτους πολέμους».

Ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα ευρείας περιφερειακής ένοπλης σύρραξης και θα έφερνε τον Μπάιντεν αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η ομάδα του Μπάιντεν — ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει να μη διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του και να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας — απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣΙΤΑΝΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση – Εντυπωσίασαν τα νέα οπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert