OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Ο Πρωθυπουργός Πασινιάν ανακοίνωσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 20 Ιουνίου

18/03/2021 - 15:56
Ναγκόρνο Καραμπάχ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να θέσουν τέρμα στη σοβαρή πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα του Καυκάσου θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου.

Ο Πασινιάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook πως «ο καλύτερος τρόπος εξόδου» από την κρίση είναι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών αφού αντιστάθηκε στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά τη στρατιωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Η ημερομηνία αποφασίστηκε έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Αρμέν Σαρκισιάν και τους ηγέτες δύο σημαντικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγορείται από την αντιπολίτευση για προδοσία αφότου αποδέχθηκε τον Νοέμβριο μια συμφωνία ειρήνης που πρότεινε η Μόσχα επικυρώνοντας μια ταπεινωτική ήττα απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το ιστορικό Πασινιάν

Ο Πασινιάν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2018 χάρη σε μια λαϊκή εξέγερση κατά της διαφθοράς των μετασοβιετικών ελίτ, αντιστάθηκε στις πιέσεις όμως η απόφασή του να αποπέμψει υψηλόβαθμους στρατιωτικούς στα τέλη Φεβρουαρίου, κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να υποθάλψουν ένα πραξικόπημα, οδήγησε σε διαδηλώσεις.

Ορισμένοι διαδηλωτές κατασκήνωσαν μάλιστα για ένα διάστημα μπροστά από το Κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι δεν επρόκειτο να φύγουν έως την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος αρνήθηκε επίσης σήμερα να υποχωρήσει σε μια δικαστική απόφαση που του επέβαλλε να επαναφέρει τον αρχηγό του επιτελείου στρατού.

Μπόρεσε επίσης να στηριχθεί στην κινητοποίηση χιλιάδων υποστηρικτών του στους δρόμους ώστε να παραμείνει επικεφαλής της χώρας, με πολλούς να βλέπουν στους ελιγμούς της αντιπολίτευσης προσπάθειες των παλαιών ελίτ να επανέλθουν στην εξουσία.

Όμως, έπειτα από εβδομάδες κρίσης, τα δύο στρατόπεδα κατέληξαν σε συμφωνία σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

Η αντιπολίτευση

Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν με τον Πασινιάν, ο Γκαγκίκ Τσαρουκιάν της Ευημερούσας Αρμενίας και ο Εντμόν Μαρουκιάν της Λαμπερής Αρμενίας, εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση αυτή.

«Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει την παρούσα κρίση. Οι πρόωρες εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος να το καταφέρουμε», ανέφερε ο Τσαρουκιάν στο Facebook, με τον συνάδελφό του να κάνει λόγο για μια «απόφαση αποδεκτή από όλους».

Η Ευημερούσα Αρμενία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, διαθέτει 24 από τις 132 έδρες του Κοινοβουλίου. Η Ακτινοβολούσα Αρμενία έχει από την πλευρά της 17 βουλευτές, και η Συμμαχία της οποίας ηγείται το κόμμα του Πασινιάν διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία με 83 βουλευτές.

Η ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η αποτυχία του αρμενικού στρατού το φθινόπωρο απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ σημάδεψε βαθιά τους Αρμένιους, που είχαν βγει νικητές σε μια πρώτη σύγκρουση την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ.

Η κατάπαυση του πυρός, την οποία διαπραγματεύθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών που οδήγησαν συνολικά στον θάνατο 6.000 ανθρώπων, περιλαμβάνει σημαντικές εδαφικές απώλειες για την αρμενική πλευρά και την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Αν και η Αρμενία διατηρεί τον έλεγχο του μεγαλύτερο μέρους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη συμβολική πόλη Σούσα καθώς και μια πλαγιά αζερικών εδαφών που περιβάλλει την περιοχή.

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε την ώρα που η Αρμενία βρισκόταν σε μια δεινή κατάσταση με υποχώρηση σε πολλά μέτωπα και ενώ ο αζερικός στρατός απειλούσε το Στεπάνακερτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΑΡΜΕΝΙΑΕΚΛΟΓΕΣΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧΠΑΣΙΝΙΑΝ

Related Posts

ΗΠΑ - ναρκωτικά
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

05/12/2025 - 12:21
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35
Μαδούρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

05/12/2025 - 11:14

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert