OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Μήνυμα» Μπλίνκεν για αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ

26/03/2021 - 10:00
Μπλίνκεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων είναι πολύ περισσότερο σημαντική από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία και ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων.

Μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα, της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, ο Μπλίνκεν συνέχισε αυτό που αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν επίθεση γοητείας, με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη συμμάχων που τέθηκαν στο περιθώριο στη διάρκεια των τεσσάρων σκληρών χρόνων της προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν ο προκάτοχος του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών

«Ήρθα εδώ έχοντας ιδιαίτερα στο μυαλό μου να ξεκαθαρίσω την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες μας και τις συμπράξεις μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν έχοντας στο πλάι του την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

Ο Μπάιντεν μίλησε αργότερα με τους ηγέτες της ΕΕ, μέσω βιντεοδιάσκεψης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια κίνηση, αφού ο πρώην Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε πράξει το ίδιο το 2009.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την Ουάσινγκτον για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στους Αμερικανούς διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ότι ίδιος επιθυμεί την αποκατάσταση και τον «εκσυγχρονισμό» των σχέσεων, δίνοντας έμφαση σε νέες προκλήσεις, τις οποίες και περιέγραψε ως την άνοδο της Κίνας, την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την κλιματική αλλαγή, μία νέα και προκλητική Ρωσία, αλλά και τη διατήρηση τεχνολογικού προβαδίσματος από τις ΗΠΑ, απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

«Έχει ιδιαίτερη αξία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τότε που εμπλέκομαι με αυτά τα ζητήματα, στην εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και πάλι» δήλωσε ο Μπλίνκεν, ο οποίος είναι έμπιστος του Μπάιντεν, με εμπλοκή δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η Κίνα και οι «προβληματικοί» σύμμαχοι

Ο ίδιος κέρδισε την υποστήριξη της ΕΕ προχθές, Τετάρτη, για ένα αμερικανικό σχέδιο αντιμετώπισης από κοινού της κινεζικής ισχύος μέσω ενός επίσημου διαλόγου, τον οποίο το Πεκίνο ήλπιζε να αποφύγει, κάνοντας θετικά σχόλια για Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους ο Τραμπ επεδίωκε να υπονομεύει.

«Το βασικό δόγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις είναι οι διαβουλεύσεις με τους φίλους μας, εγκαίρως και συχνά», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ωστόσο, ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν, όπως, η αγορά ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία, οι συζητήσεις της Άγκυρας να αγοράσει ακόμη περισσότερους, αλλά και ο ενεργειακός αγωγός Nord Stream 2 που τελεί υπό κατασκευή μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, για τον οποίο ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε την αντίθεση της Ουάσινγκτον.

«Μερικοί από τους συμμάχους μας, κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε ο ίδιος προχθές, Τετάρτη, αναφερόμενος στην οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν κατονόμασε τις χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών έδωσε έμφαση στο γεγονός της συγκρότησης συμμαχιών για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και στο ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρώνουν για τη δική τους ασφάλεια, τονίζοντας: «Δε μπορούμε να διατηρήσουμε αποτελεσματικές συμμαχίες χωρίς να δείχνουμε πως αυτές αποδίδουν για τον αμερικανικό λαό».

Το NATO και οι προκλήσεις

Η απόφαση που έλαβε η Κίνα τη Δευτέρα για την εφαρμογή αντιποίνων κατά της επιβολής κυρώσεων από τη Δύση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φαίνεται να φέρνει πιο κοντά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν τους Κινέζους διπλωμάτες, ζητώντας εξηγήσεις για την επιβολή κυρώσεων από το Πεκίνο κατά Ευρωπαίων. Οι κυρώσεις αυτές φέρονται να πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω σχέσεων που έχουν χρονική διάρκεια, όπως αυτή μεταξύ των χωρών μας, αλλά και αυτές που υπάρχουν μέσω της ΕΕ και μέσω του ΝΑΤΟ…, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις» είπε ο Μπλίνκεν.

Επικαλούμενος την «καταστροφική» πανδημία COVID-19, ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων, αλλά και να διασφαλίσει ότι έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΗΠΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Related Posts

Tayfun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tayfun: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας – «Είναι έτοιμος για υπηρεσία» [vid]

12/12/2025 - 16:27
Ζελένσκι - Κουπιάνσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε το Κουπιάνσκ για να συγχαρεί τα στρατεύματα που περικύκλωσαν ρωσικές μονάδες στην πόλη [vid]

12/12/2025 - 15:49
ΕΕ - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Ουκρανοί και Αμερικανοί συζητούν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μέχρι το 2027

12/12/2025 - 15:13

Διαβάστε Επίσης

Tayfun: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας – «Είναι έτοιμος για υπηρεσία» [vid]

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε το Κουπιάνσκ για να συγχαρεί τα στρατεύματα που περικύκλωσαν ρωσικές μονάδες στην πόλη [vid]

AMRAAM: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτεί τους πυραύλους αέρος – αέρος από τις ΗΠΑ

Financial Times: Ουκρανοί και Αμερικανοί συζητούν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μέχρι το 2027

ΓΕΕΘΑ: Τα μέλη του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων αποκτούν το «σπίτι» τους [pics]

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση και για απόπειρα αποσταθεροποίησης στις εκλογές

Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο ρωσικά πλοία με στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κασπία – Απελευθέρωσε κοινότητες στο Κουπιάνσκ

Ρωσία: «Δεν θα υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία αν δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς»

Top News

Η ΕΕ χτυπά Shein και Temu: Συμφώνησε προσωρινό τέλος 3 ευρώ για μικρά δέματα από Κίνα

Ο ESM στην εποχή Κυριάκου Πιερρακάκη: Το «σύμβολο» της σκληρής περιόδου των μνημονίων αποκτά προεδρία με ελληνική υπογραφή

Οριστικό τέλος στη διαμάχη Κούστα - Γιαννικοπούλου: «Σφραγίστηκε» ο συμβιβασμός για τον πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ

Αυξάνονται τα διόδια της Αττικής Οδού από την 01/01/2026 - Πως διαμορφώνονται οι τιμές 

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert