OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έτρεψαν 12.000 ανθρώπους σε φυγή

03/04/2021 - 10:11
Μιανμάρ
Share on FacebookShare on Twitter

Πάνω από 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση ανταρτών εθνικής μειονότητας, καταγγέλλοντος πως οι επιδρομές είχαν «πολλά θύματα» και προκάλεσαν «την καταστροφή σχολείων και χωριών».

«Πάνω από 12.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν, κάτι προκαλεί μείζονα ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η Εθνική Ένωση των Κάρεν, μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα.

Αντιδρώντας στο λουτρό αίματος των βιρμανικών δυνάμεων ασφαλείας με θύματα ανθρώπους που εναντιώνονταν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, η οργάνωση κατέλαβε την περασμένη εβδομάδα στρατιωτική βάση στην επαρχία Κάρεν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αεροπορικές επιδρομές 

Ο στρατός ανταπέδωσε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές μεταξύ της 27ης και της 30ής Μαρτίου, με στόχο προπύργια της Εθνικής Ένωσης των Κάρεν. Επρόκειτο για τους πρώτους βομβαρδισμούς από αέρος στην περιοχή αυτή έπειτα από είκοσι χρόνια.

«Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ανήλικοι και μαθητές. Σχολεία, σπίτια, χωριά καταστράφηκαν», τόνισε η οργάνωση. «Καλούμε όλες τις εθνικές μειονότητες της χώρας (…) να προχωρήσουν σε ισχυρές ενέργειες και να τιμωρήσουν» τους υπεύθυνους.

Αφότου η τότε Βιρμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της (από το Ηνωμένο Βασίλειο) το 1948, πολλές ένοπλες οργανώσεις που σχημάτισαν μέλη εθνικών μειονοτήτων ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσουν περισσότερη αυτονομία, αναγνώριση τους, πρόσβαση στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πολλών φυσικών πόρων, ή ακόμη μέρος των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με κάποιες από τις οργανώσεις αυτές.

Όμως μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, αρκετές από αυτές υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας και απείλησαν να ξαναπάρουν τα όπλα εναντίον της στρατιωτικής χούντας που καταπνίγει στο αίμα την αμφισβήτηση.

Ο απολογισμός των νεκρών 

Τουλάχιστον 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας τους δύο τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα: πάνω από 2.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, κρατούνται μυστικά, χωρίς πρόσβαση σε συγγενείς τους ή σε δικηγόρους και πολλοί αγνοούνται.

Η στρατιωτική χούντα εμποδίζει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο της πλειονότητας του πληθυσμού, καθώς έκοψε τις συνδέσεις μέσω κινητών και τις ασύρματες συνδέσεις. Οι στρατηγοί της Μιανμάρ αψηφούν τη διεθνή κατακραυγή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης», καταδικάζοντας «σθεναρά» τη βία της χούντας με ανακοίνωσή του που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η Κίνα και η Ρωσία εναντιώνονται όμως στην επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη στους στρατηγούς, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει στην επιβολή μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΑΝΜΑΡΜΙΑΝΜΑΡΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΙΑΝΜΑΡΧΟΥΝΤΑ ΜΙΑΝΜΑΡ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert