OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Αιφνιδίασε» η ανακοίνωση των Rafale: «Όποτε μιλάμε για φρεγάτες, παίρνουμε μαχητικά»

15/09/2021 - 05:17
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Η ανακοίνωση δια στόματος πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα προτίθεται να αγοράσει άλλα 6 αεροσκάφη Rafale αιφνιδίασε τους επιτελείς του Πενταγώνου καθώς έως τώρα δεν φαινόταν να έχει κινηθεί κάποια διαδικασία για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών και απλώς συζητείτο το ενδεχόμενο απόκτησης ενός αριθμού αεροσκαφών προκειμένου  τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη να συγκροτούν μία πλήρη μοίρα στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Στα επιτελεία μέχρι πρότινος σε ο,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων κυριαρχούσε η συζήτηση για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. «Κάθε φορά που συζητείται το θέμα της απόκτησης φρεγατών, παίρνουμε Rafale», σχολίαζαν με χιούμορ επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού». Αλλά και οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ξαφνιάστηκαν ευχάριστα για την απόκτηση των νέων αεροσκαφών. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα υλοποιούνται με πολιτικές αποφάσεις.

Με τα επιπλέον έξι γαλλικά μαχητικά, τα οποία πιθανότητα θα είναι τελευταίας έκδοσης F-3R, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της συνολικά 24 Rafale, 12 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα. Όπως πληροφορείται το OnAlert, η απόκτηση των 6 νέων γαλλικών μαχητικών θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με εκείνη της αγοράς των 18 αεροσκαφών. Οι συμβάσεις για την προμήθεια των αεροσκαφών, του οπλισμού τους και της τεχνικής υποστήριξης θα αποτελέσουν νόμο του κράτους μετά τη ψήφισή τους από τη Βουλή.

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά και την κατασκευάστρια εταιρία Dassault, επομένως είναι νωρίς να εκτιμηθεί το κόστος της νέας προμήθειας. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη αγορά των  18 Rafale ανήλθε στα περίπου 2,5 δις ευρώ.

Πότε έρχονται τα πρώτα Rafale

Η ελληνική πλευρά στις 31 Αυγούστου παρέλαβε το δεύτερο γαλλικό μαχητικό και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται θα έχει παραλάβει και τα υπόλοιπα 4. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πρώτα 6 αεροσκάφη αναμένονται να προσγειωθούν επί ελληνικού εδάφους στα τέλη της χρονιάς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πετάξουν νωρίτερα στους ελληνικούς αιθέρες, στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έχει δρομολογηθεί κάποια διαδικασία για συμμετοχή των ελληνικών Rafale στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Στα τέλη του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των συνολικά 12 χειριστών  της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πετάξουν τον νέο τύπο αεροσκάφους. Οι πρώτοι τέσσερις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης και όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους θα μπορούν να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτή στα νέα υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη.

Tags: RAFALEΓΑΛΛΙΑΔΕΘ 2021ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΠΕΘΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

05/12/2025 - 20:05
Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05
Serval
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

05/12/2025 - 17:57

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert