OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία εναντίον Wagner: «Οι μισθοφόροι της Ρωσίας αρπάζουν την εξουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία»

18/10/2021 - 09:11
Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατηγόρησε χθες Κυριακή το βράδυ τους μισθοφόρους του ρωσικού ιδιωτικού ομίλου Wagner πως «υφαρπάζουν» την εξουσία του κράτους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, «κατάσχοντας» φορολογικά έσοδα.

«Όταν διεισδύουν σε μια χώρα, πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις, τους εκβιασμούς, τις αρπαγές κι ορισμένες φορές υφαρπάζουν την κρατική εξουσία», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου France 5.

«Το πιο θεαματικό παράδειγμα είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου τελικά, για να μπορέσουν να πληρωθούν, κατάσχουν φορολογικά έσοδα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, που έχει εμπλακεί στρατιωτικά στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Μαλί, εναντιώνεται στην ενδεχόμενη ανάπτυξη του ομίλου Wagner στη χώρα αυτή για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων και για να εγγυάται την ασφάλεια των ηγετών της.

Έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη μεταβατική κυβέρνηση στην Μπαμακό ότι η παρουσία της Wagner θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δική της στρατιωτική δέσμευση στο Μαλί.

«Αυτή δεν είναι επιλογή για μας. Είναι κάτι εντελώς ασύμβατο με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον αντιτρομοκρατικό αγώνα στο Μαλί», επανέλαβε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο όμιλος Wagner υπάρχουν υποψίες, ειδικά στο Παρίσι, πως δρα για λογαριασμό του Κρεμλίνου όπου η Μόσχα δεν θέλει να εμφανίζεται επίσημα πως εμπλέκεται.

«Η Wagner είναι καταρχήν εταιρεία Ρώσων μισθοφόρων που πολεμά ως πληρεξούσιος της Ρωσίας, ακόμη κι αν Ρωσία το αρνείται (…). Κανένας δεν απατάται» από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου για το αντίθετο, επέμεινε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αφηγήθηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Του τα είπα. Είπε ‘δεν είμαστε εμείς’. Του είπα ‘ναι, εσείς είστε’. Κρύβονται πίσω από το γεγονός πως το ένα ή το άλλο κράτος έχει δικαίωμα να συνάπτει συμβάσεις με την τάδε ή τη δείνα εταιρεία. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Λεντριάν.

«Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για μαχητές, για ανθρώπους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την εθνική κυριαρχία κρατών», συμπλήρωσε.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: WAGNERΑΦΡΙΚΗΓΑΛΛΙΑΖΑΝ-ΙΒ ΛΕΝΤΡΙΑΝΡΩΣΙΑ

Related Posts

Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert