OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

«Στη σέντρα» η Τουρκία από τον Μπορέλ για την παραβατικότητα στην Κύπρο

19/10/2021 - 09:21
Βαρώσια - Μπορέλ
Share on FacebookShare on Twitter

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο, ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας, υπό το φως της απαράδεκτης συμπεριφοράς της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις στην ενότητα «Τρέχουσες Υποθέσεις», σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αναφέρθηκε στη σχετική Δήλωση του Ιουλίου εκ μέρους των 27.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ήταν σαφής ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανατροπή των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας.

Πρόσθεσε δε, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί ένταση στην Κύπρο και υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, εξέφρασε την αλληλεγγύη του τόσο προς την Κύπρο, όσο και προς την Ελλάδα.

Κατέληξε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν επιλογές με προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο έλαβε πρώτος ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, αφού παρουσίασε τόσο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην περιοχή των Βαρωσίων όσο και την παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκικά πολεμικά σκάφη, τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις δηλώσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι συνεχίζει να κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την προετοιμασία σχετικών προτάσεων από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στήριξε πλήρως την παρέμβαση του Κύπριου ομολόγου του και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή όσον αφορά τις παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες.

Τόνισε ότι, όπως τα υπόλοιπα κράτη μέλη δείχνουν αλληλεγγύη έναντι των ενεργειών της Λευκορωσίας, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο δια βοής, καθώς τουλάχιστον άλλα εννέα Κράτη Μέλη εκφράστηκαν ενθέρμως υπέρ, ενώ καμία χώρα δεν αντιτάχθηκε.

Η Ελλάδα, πάντα σε στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένει από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υποβολή των σχετικών προτάσεων, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Tags: ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣΒΑΡΩΣΙΑΕΕΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΕ

Related Posts

Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33
Hisar
ΚΥΠΡΟΣ

Hisar: Η Τουρκία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα του Steel Dome στα κατεχόμενα, γράφουν κυπριακά ΜΜΕ

26/01/2026 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: «Θέλουμε και εμείς εγγυήσεις ασφαλείας όπως η Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος»

SOUTHCOM: Νέο φονικό πλήγμα των ΗΠΑ σε σκάφος φερόμενων διακινητών ναρκωτικών [vid]

Γερμανία: Το 65% των πολιτών θεωρεί τις ΗΠΑ μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη – Τι έδειξε δημοσκόπηση

Λαβρόφ: Μένει ακόμα πολύς δρόμος για την ειρήνη στην Ουκρανία

FCAS: «Νεκρό» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικών νέας γενιάς, λένε οι Γάλλοι – «Λύση δύο αεροσκαφών» ζητάνε οι Γερμανοί

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και βόρεια Εύβοια

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

Top News

«Στη φάκα» αναισθησιολόγος για φοροδιαφυγή στη Θεσσαλονίκη: Έκοβε αποδείξεις 20 ευρώ για χειρουργικές επεμβάσεις

Bad Bunny: Ο Πορτορικανός σταρ που απέδειξε ότι μπορείς να φτάσεις στην κορυφή χωρίς να γίνεις «κάποιος άλλος»

Μαρία Τζομπανάκη: Τα καλλιστεία δεν μου προσέφεραν τίποτα, δυστυχώς υπάρχει ένα είδος ρατσισμού

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με σόγια και μέλι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert