OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Κούρδοι αναζητούν τους τζιχαντιστές που παραμένουν στη φυλακή Γκουαϊράν

27/01/2022 - 14:34
Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Κούρδοι αναζητούσαν σήμερα τους τζιχαντιστές που παραμένουν στη φυλακή Γκουαϊράν στην επαρχία Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι ανέκτησαν τον έλεγχό της μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο εσωτερικό της φυλακής οδήγησαν στον εντοπισμό “τρομοκρατικών θυλάκων”, οι οποίοι κρύβονταν σε ένα σημείο του κτιρίου όπου παραμένουν κλεισμένοι 60 με 90 μαχητές, ανακοίνωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) οι οποίες τους ζήτησαν να παραδοθούν.

Στις SDF, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι και αποτελούν αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ΙΚ στη Συρία, ανακοίνωσαν χθες ότι ανέκτησαν πλήρως τον έλεγχο της φυλακής Γκουαϊράν, τερματίζοντας έξι ημέρες συγκρούσεων. Η ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων ελέγχει μεγάλες περιοχές στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία.

Στις 20 Ιανουαρίου το ΙΚ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον αυτής της φυλακής, όπου κρατούνται πολλές χιλιάδες τζιχαντιστές στην πιο σημαντική επιχείρηση του ΙΚ μετά την ήττα του το 2019.

Οι μαχητές των SDF, με την υποστήριξη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά των τζιχαντιστών, “εξέτασαν ενδελεχώς τα κελιά και τις περιοχές γύρω από τη φυλακή αναζητώντας τζιχαντιστές”, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Τα αεροσκάφη του συνασπισμού στοχοθέτησαν στη διάρκεια της νύκτας μαχητές του ΙΚ που είχαν κρυφτεί σε περιοχές γύρω από τη φυλακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει” η κρίση

Τουλάχιστον 151 τζιχαντιστές, 53 Κούρδοι μαχητές και επτά άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στη Χασάκα από την έναρξη της επίθεσης.

Στη φυλακή Γκουαϊράν κρατούνται τουλάχιστον 3.500 τζιχαντιστές, ανάμεσά τους και περίπου 70 ανήλικοι. Ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν επίσης λόγο για εκατοντάδες ανήλικους που κρατούνται σε αυτό το πρώην σχολείο που έχει μετατραπεί σε κέντρο κράτησης.

“Η ανακατάληψη της φυλακής από τις δυνάμεις υπό τους Κούρδους τερματίζει αυτή την αιματηρή δοκιμασία, αλλά η πιο ευρεία κρίση που αφορά αυτούς τους κρατούμενους έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει”, εκτίμησε χθες Τετάρτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι κρατούμενοι που παραδόθηκαν μεταφέρθηκαν σε πιο ασφαλή σημεία, σύμφωνα με τους SDF. Οι Κούρδοι μάταια ζητούν εδώ και χρόνια τον επαναπατρισμό των περίπου 12.000 τζιχαντιστών από περισσότερες από 50 χώρες που κρατούνται σε φυλακές τους.

Όμως οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν το σύνολο των πολιτών τους που κρατούνται σε φυλακές και καταυλισμούς που ελέγχουν οι Κούρδοι.

“Νικήσαμε εδαφικά το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς να εξουδετερώσουμε την τρομοκρατική ιδεολογία”, δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επίθεση κατά της φυλακής της Χασάκε αποτελεί μία νέα φάση για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, που έχει αναδιπλωθεί στη συριακή έρημο αφού έχασε το “χαλιφάτο” του.

“Αν η διεθνής κοινότητα δεν χορηγήσει επαρκή βοήθεια, περιλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας (…) δεν αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος να ανακτήσει τον έλεγχο στη ζώνη αυτή”, προειδοποίησε.

Tags: ΚΟΥΡΔΟΙΣΥΡΙΑΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

IDF - Τούνελ - Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους μαχητές που έβγαιναν από τούνελ στη Ράφα

09/02/2026 - 10:53
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τουλάχιστον τέσσερα στελέχη των μεταρρυθμιστών συνελήφθησαν από τις αρχές

09/02/2026 - 10:23
FSB
ΚΟΣΜΟΣ

FSB: Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ

09/02/2026 - 09:49

Διαβάστε Επίσης

IDF: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους μαχητές που έβγαιναν από τούνελ στη Ράφα

KAAN: Με AI και «loyal wingman» το τουρκικό μαχητικό νέας γενιάς – «Mega deal» εξετάζει το Ριάντ [vid]

Ιράν: Τουλάχιστον τέσσερα στελέχη των μεταρρυθμιστών συνελήφθησαν από τις αρχές

FSB: Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Χάρκοβο και Οδησσό

Εμφύλιος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 30 άμαχοι νεκροί από μπαράζ επιθέσεων σε κέντρα υγείας

Ο Σμήναρχος ήταν τυπικός και ήπιων τόνων, αποκαλύπτει στέλεχος της ΠΑ – Γυναίκα με ρόλο «κλειδί» στο θρίλερ κατασκοπείας [vids]

Ιαπωνία: Θριαμβευτική νίκη της πρωθυπουργού Τακαΐτσι – Τα συγχαρητήρια του Τραμπ

Top News

Γιάννης Σμαραγδής για την ταινία «Καποδίστριας»: Γίνεται πόλεμος, δεν είναι ότι κάποιοι γράφουν τη γνώμη τους

Ιωάννα Τούνη: Οι διακοπές χλιδής στη Σαουδική Αραβία μέσα από νέες εικόνες - Η πόλη που την «μάγεψε»

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Συνταγή για εύκολα ραβιόλια φούρνου με ντομάτα και σπανάκι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert