OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά UAV: Αναζητούνται «λύσεις» στις υπερπτήσεις μέσω Ισραήλ και εγχώριας βιομηχανίας

09/02/2022 - 04:39
UAV
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Τις προοπτικές ανάπτυξης συστημάτων κατά των UAV, με τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και πανεπιστημιακών φορέων, εξετάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα τουρκική προκλητική τακτική που τείνει να καθιερωθεί στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις drones σε ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται το OnAlert, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις των τουρκικών drones διερευνά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ισραήλ για την απόκτηση συστημάτων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τη δραστηριότητα των UAV.

Η νέα τουρκική προκλητική πρακτική

Τον τελευταίο μήνα τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου ANKA, έχουν πραγματοποιήσει 10 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά της Δωδεκανήσου, παραβιάζοντας δεκάδες φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Η αλλαγή παραδείγματος που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα στη στρατηγική της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ανατολικό Αιγαίο, προβληματίζει και θέτει σε εγρήγορση τους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν υπάρχει τόσο η ανησυχία της απειλής από τα τουρκικά UAV όσο προβληματισμός για την αντιμετώπιση των drones με το μικρότερο δυνατό κόστος, από τη στιγμή που η Άγκυρα για την προβολή των μονομερών διεκδικήσεων της στο Αιγαίο προκρίνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έναντι των μαχητικών αεροσκαφών.

Η Τουρκία με τα UAV εξακολουθεί να αμφισβητεί εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα, αλλά με μικρότερο κόστος, εν αντιθέσει με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία καλείται όλο και πιο συχνά να απογειώνει μαχητικά αεροσκάφη για την αναγνώριση των τουρκικών drones, αναφέρουν οι επιτελείς.

Η «λύση» στο πρόβλημα των UAV

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Πενταγώνου, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται σε επαφές με την ΕΑΒ και άλλες ελληνικές εταιρίες, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ανάπτυξη και παραγωγή αντί drones συστημάτων.

Στόχος είναι η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτροπτικής αναγνώρισης ώστε να μην απαιτείται η απογείωση ελληνικών αεροσκαφών καθώς και συστημάτων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα προκαλούν παρεμβολές (jamming) στα τουρκικά drones.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, για την άμεση αντιμετώπιση των τουρκικών drones εξετάζεται και το ενδεχόμενο προμήθειας έτοιμων αντί drones συστημάτων από ισραηλινές εταιρίες που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι ισραηλινές, όπως και οι αμερικανικές ή γερμανικές εταιρίες, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν συστήματα όχι μόνο ηλεκτρονικών παρεμβολών αλλά και κατάρριψης των UAV με τη χρήση συστημάτων laser υψηλής τεχνολογίας.

Related Posts

KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

11/05/2026 - 11:55
AMRAAM
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

11/05/2026 - 09:27
ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

11/05/2026 - 08:22

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» η πρότασή μας για τερματισμό του πολέμου

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

USV στην Λευκάδα: Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες – «Διαβήματα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από το ΓΕΕΘΑ»

Νέα συνάντηση υπουργών Άμυνας της «Συμμαχίας» για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Τραμπ: Υψηλού συμβολισμού η συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ – Ιράν, εμπορικός πόλεμος, AI και Ταϊβάν στην ατζέντα

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Top News

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Λιάγκα: Είναι πολύ γλυκός και σκεπτόμενος, είναι σημαντική η γνώμη του για μένα

Γιώργος Καρλαύτης: Ποιος είναι ο Έλληνας σταρ του NFL - Η σχέση του με την Τέιλορ Σουίφτ και η λατρεία για τον Παναθηναϊκό

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Κατερίνα Καινούργιου: Η πανηγυρική επιστροφή της στην εκπομπή Super Katerina - «Έχασα τα κιλά της εγκυμοσύνης»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert