OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΥΕΘΑ: «Ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της Ουκρανικής κρίσης» – Ο ευρωστρατός και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

14/03/2022 - 20:16
ΥΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την εκτίμηση ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της Ουκρανικής κρίσης, μετά την ρωσική εισβολή, εξέφρασε ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, που επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συστήματος κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισσαβόνας.

«Οι καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα, ώρα με την ώρα, με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι ρευστές και ευμετάβλητες. Η ρωσική εισβολή κατέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει. Δεν είναι μόνο ότι ο πόλεμος ήρθε κοντά στην Ευρώπη, και ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας αλλά είναι και ένα πλήγμα στη στρατηγική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ΥΕΘΑ επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη να επιταχύνει τα βήματα της η ΕΕ τόσο για την διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας όσο και για την δημιουργία ευρωστρατού. «Η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Αυτό σημαίνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης και πρέπει να αντιδράσει και να αποδείξει ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που είναι σε θέση όπου επιβάλλεται, να ανταπεξέλθει στις συνθήκες. Είναι βέβαιον, ότι η συζήτηση που τώρα ξεκινά θα ενταθεί και θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και καθαρή και σωστή»

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως αφύπνιση στην ΕΕ, η οποία καλείται να σχεδιάσει με καλύτερους όρους την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειάς της. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό μιας ασφαλούς στρατηγικής πυξίδας της Ένωσης, υποστηρίζοντας ένθερμα την αυτονομία της ΕΕ. Η ΕΕ κρατά το κλειδί του προϋπολογισμού της άμυνας, αναγνωρίζοντας ότι και λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την συλλογική ασφάλεια και άμυνα της αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση των προϋπολογισμών για ορισμένες χώρες για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού τους».

«Είναι πέρα από αναγκαίο και επιβεβλημένο, η επίτευξη της αυτονομίας της ΕΕ σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας και πρέπει να γίνει με μεγάλα βήματα. Πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση της κοινής ασφάλειας και άμυνας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.

«Στον αμυντικό τομέα, η στρατηγική πυξίδα θα πρέπει να καταγράφει όλους τους πιθανούς κινδύνους για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα για τη δημιουργία του ευρωστρατού. Ο πρωθυπουργός ήδη έθεσε το θέμα στη συζήτηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν, και η Γαλλία έδειξε ότι το υποστηρίζει θερμά. Η ΕΕ πρέπει να σημειώσει γρήγορα βήματα για την δημιουργία ευρωστρατού».

«Η κοινή άμυνα και ασφάλεια είναι ζητούμενο, πρέπει η ΕΕ να αυτονομηθεί και με αυτά που συμβαίνουν σήμερα καταδεικνύεται ότι είναι και επιβεβλημένο κα αναγκαίο. Η Ευρώπη πρέπει να χειραφετηθεί,. να αφυπνιστεί και να καταστεί πάροχος ασφάλειας παγκόσμιας εμβέλειας. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ευρώπη κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την τελική στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ», επεσήμανε ο ΥΕΘΑ, κ. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ, υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η Ελλάδα συντασσόμενη με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «έπρεπε η χώρα μας να λάβει καθαρή θέση απέναντι σε μια καθαρή εισβολή και εχθρική ενέργεια». «Δεν υπάρχει περιθώριο βολικών ή άλλων θέσεων. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και καθαρή και σωστή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Tags: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΥΕΘΑ

Related Posts

Δένδιας - drone
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

09/05/2026 - 13:59
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

09/05/2026 - 12:32
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στην Πορτογαλία: Μετά την βάση των C-390, επισκέφθηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο για Μη Επανδρωμένα Οχήματα (CEOV)

08/05/2026 - 17:49

Διαβάστε Επίσης

Λετονία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά το πλήγμα ουκρανικών drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Πιστόριους από το Κίεβο: «Πιθανή μπλόφα» του Πούτιν οι δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων

Αρχηγός ΓΕΑ: «Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και ομογενοποίησης του στόλου των μαχητικών μας» [pics, vid]

«Innovation on the Frontlines»: Το ΕΛΚΑΚ φέρνει την πρώτη γραμμή της διεθνούς αμυντικής καινοτομίας στην Αθήνα

Νετανιάχου: «Νομίζω πως ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι ζωντανός» [vid]

Iron Dome: «Σχεδόν 99% αποτελεσματικός εναντίον των πυραύλων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ»

«Άκυρο» από την ΕΕ στον Πούτιν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σρέντερ στο Ουκρανικό

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

Top News

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν είμαι εγώ στη φωτογραφία με γυναίκα σε προσωπική στιγμή – Είναι προϊόν ΑΙ»

Γιώργος Καρλαύτης: Ποιος είναι ο Έλληνας σταρ του NFL - Η σχέση του με την Τέιλορ Σουίφτ και η λατρεία για τον Παναθηναϊκό

Πασχάλης Τερζής: Παντρεύτηκε η εγγονή του - Εικόνες του τραγουδιστή από τη γαμήλια δεξίωση

Πόθεν έσχες: Τι δήλωσαν Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Κουτσούμπας, Κωνσταντοπούλου, Τσίπρας και Κασσελάκης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert