OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν – Κίνα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις ΗΠΑ – «Τέλος στην αμερικανική ηγεμονία»

27/04/2022 - 22:38
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε σήμερα τη συνεργασία των ανεξάρτητων δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η μονομέρεια στον κόσμο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη.

«Η αντίκρουση της μονομέρειας και δημιουργία της σταθερότητας και της τάξης είναι δυνατή μόνο χάρη στη συνεργασία των ανεξάρτητων δυνάμεων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες», δήλωσε ο Ραϊσί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στη Δύση.

Ο Ιρανός πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκέ. «Η πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έγκειται στην επέκταση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών της σχέσεων σε διάφορους τομείς», με το Πεκίνο, δήλωσε ο Ραϊσί.

Η Κίνα είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας παρότι, σύμφωνα με ιρανικά στοιχεία, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά με την επαναφορά, το 2018, των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, στον απόηχο της καταγγελίας από την Ουάσινγκτον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015.

Οι εμπορικές συναλλαγές γνώρισαν άνθιση το 2021, σύμφωνα με τις ιρανικές τελωνειακές αρχές. Οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 58% την περίοδο (Μαρτίου 2021 – Μαρτίου 2022) και οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 29%.

«Ανάγκη αντίκρουσης της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο»

Η Τεχεράνη έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο διαπραγματεύσεις με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανάμεσά τους η Κίνα, για την αποκατάσταση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που είχε επιτρέψει στο Ιράν μια ελάφρυνση κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό, ο Ραϊσί εκτίμησε ότι η «προτεραιότητα» για τη χώρα του είναι η «επιτυχής εφαρμογή του 25ετούς ολοκληρωμένου σχεδίου συνεργασίας», που υπογράφηκε μεταξύ της Τεχεράνης και του Πεκίνου στα τέλη Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, πρόκειται για έναν «πλήρη οδικό χάρτη», που περιέχει «πολιτικές, στρατηγικές και οικονομικές ρήτρες για 25 χρόνια συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα ο Ραϊσί υπογράμμισε ότι «οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν περισσότερο από ποτέ την αξία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Κίνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Κινέζος υπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Ιρανό ομόλογό του, τον ταξίαρχο Μοχαμάντ-Ρεζά Αστιανί. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αστιανί υπογράμμισε «την ανάγκη αντίκρουσης της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο με την ενίσχυση της πολυμέρειας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΙΡΑΝΚΙΝΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΙΡΑΝ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert