OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Βόμβα» Κομισιόν: Σχέδιο για κοινές προμήθειες σε μαχητικά, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, φρεγάτες, drones

18/05/2022 - 17:49
Κομισιόν
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της άμυνας, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών της 11ης Μαρτίου για «ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων υπό το φως της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά στην ευρωπαϊκή άμυνα, με τρόπο συντονισμένο, αλλά και για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

«Η απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες από τα κράτη μέλη», τονίζει η Επιτροπή. Ως άμεσο αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη ανακοίνωσαν αυξήσεις στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, συνολικά κατά 200 δισ. ευρώ επιπλέον για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτές οι αυξήσεις έρχονται μετά από χρόνια ουσιαστικών περικοπών και ανεπαρκών επενδύσεων. Από το 1999 έως το 2021, οι συνδυασμένες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20% έναντι 66% για τις ΗΠΑ, 292% για τη Ρωσία και 592% για την Κίνα.

Οι στρατηγικοί στόχοι και τα εξοπλιστικά προγράμματα

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των επενδυτικών κενών που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, η Επιτροπή επισημαίνει τρεις επείγουσες προτεραιότητες:

  1. την αναπλήρωση των αποθεμάτων,
  2. την αντικατάσταση παλαιών συστημάτων σοβιετικής εποχής και
  3. την ενίσχυση συστημάτων εναέριας και πυραυλικής άμυνας.

Η Κομισιόν προτείνει αναλυτικό κατάλογο για στρατηγικές επενδύσεις στον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα, το διάστημα και την κυβερνοάμυνα. Η αεροπορική και πυραυλική άμυνα είναι ένα από τα πιο πιεστικά κενά. Η Επιτροπή προτείνει επενδύσεις σε drones και μικρότερων drones με δυνατότητες επιτήρησης. Η Επιτροπή προτείνει να αναπτυχθεί το Eurodrone Male Rpas, που παράγεται σε συνεργασία με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Προτείνει, επίσης, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων στην ΕΕ.

Στην ξηρά, επισημαίνεται η ανάγκη αναβάθμισης και του υπάρχοντος αποθέματος των Κύριων Αρμάτων μάχης και των Τεθωρακισμένων Οχημάτων μάχης, καθώς και των συστημάτων επόμενης γενιάς, υπό το πρίσμα της επιστροφής μεγάλης κλίμακας, υψηλής έντασης πολέμου στην Ευρώπη και ιδίως ένα ευρύ φάσμα αντιαρματικών και συστημάτων πυροβολικού.

Στη θάλασσα, η περαιτέρω ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων των κρατών μελών παραμένει κρίσιμη υπό το φως της ολοένα και πιο αμφισβητούμενης Μαύρης, Βαλτικής και Μεσογείου Θάλασσας, καθώς και της ανάγκης ενίσχυσης των δυνατοτήτων προβολής δύναμης και ισχύος, καθώς και της άρνησης πρόσβασης και της παράκτιας άμυνας. Χρειάζονται επενδύσεις σε φρεγάτες, υποβρύχια και περιπολικές κορβέτες.

Τι δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι δυνατότητες ISR και η προστασία των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας θα επωφεληθούν από διασυνδεδεμένα πλοία υψηλών προδιαγραφών που θα ενισχυθούν με μη επανδρωμένες πλατφόρμες για επιφανειακό και υποβρύχιο έλεγχο και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε περαιτέρω τη σημασία της ασφαλούς συνδεσιμότητας μέσω δορυφόρου, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρωπαϊκού προγράμματος εξαιρετικά ασφαλούς συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογράφησης, Η προστασία της διαστημικής υποδομής της ΕΕ από απειλές αποτελεί επίσης αυξανόμενη προτεραιότητα. Τα διαστημικά στοιχεία μπορούν επίσης να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για ένα ισχυρό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που απαιτείται για την ανίχνευση της αναχώρησης πυραύλων (π.χ. βαλλιστικών, υπερηχητικών) και την παρακολούθηση τους.

Ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός

Στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια κοινή ομάδα αμυντικών προμηθειών για να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη. Ένα βραχυπρόθεσμο μέσο της ΕΕ για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, μέσω κοινών προμηθειών, θα προταθεί για ταχεία υιοθέτηση, για να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη να καλύψουν τα πιο επείγοντα και κρίσιμα κενά με συνεργατικό τρόπο. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεσμεύσει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για δύο χρόνια.

Αυτό το βραχυπρόθεσμο μέσο θα ανοίξει το δρόμο για ένα πλαίσιο της ΕΕ για κοινές αμυντικές προμήθειες. Για το σκοπό αυτό, το φθινόπωρο του 2022, η Επιτροπή θα προτείνει κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Επενδυτικό Πρόγραμμα (EDIP). Θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για τα κράτη-μέλη για τη σύσταση Ευρωπαϊκών Κοινοπραξιών Αμυντικών Ικανοτήτων (EDCC).

Η ιδέα είναι να εξαιρεθούν οι κοινές συμβάσεις από τον ΦΠΑ, αλλά και να πειστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. «Τα προτεινόμενα μέτρα αναμένεται να καταστήσουν την ΕΕ ισχυρότερο διεθνή εταίρο, επίσης εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών του», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related Posts

Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ζελένσκι και Μερτς – Συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι [pics]

Μακρόν και Χριστοδουλίδης υπέγραψαν Στρατηγική Κοινή Δήλωση για την αναβάθμιση των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου

Βρετανία: Η νέα αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 προειδοποιεί για την αυξανόμενη ρωσική απειλή

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Top News

Δημοσκόπηση Alco: Στις 12 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Δίκιο στους αγρότες δίνουν 8 στους 10

Stranger Things: Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ του 2ου μέρους της 5ης σεζόν - Πλησιάζει το μεγάλο φινάλε

Ένταση στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου: Επιτέθηκε σε Θεοδωρικάκο, Γεωργιάδη, Φάμελλο

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Έχει δίπλωμα οδήγησης με ισχύ στην Ελλάδα», λέει ο δικηγόρος του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert