OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού – «Η Ρωσία θα βρει ευκαιρία για απόβαση»

08/06/2022 - 15:15
Pavel Derzhavin
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουκρανία αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευθούν για να επιτεθούν κατά της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού Σέργκιι Μπρασούκ.

Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει το κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αναρτήθηκαν λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζητήσει στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα της δημιουργίας θαλασσίων διαδρόμων για την διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, το ενδεχόμενο η Ουκρανία, βασική παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σιτηρών, να εξαγάγει την σοδειά που είναι μπλοκαρισμένη στα ουκρανικά λιμάνια λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο ρωσικός στόλος.

Κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, η Τουρκία πρόσφερε την βοήθειά της για την συνοδεία των ναυτικών κονβόι, παρά την παρουσία ναρκών, ορισμένες από τις οποίες έχουν παρασυρθεί και εντοπίσθηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές.

Για τον Σέργκιι Μπρασούκ, το Κίεβο πρέπει να εξοπλισθεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους και τα πλοία να συνοδεύονται «από χώρες του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία θα γίνει εγγυητής της ασφαλούς διέλευσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας του πολέμου και σήμερα ανέρχεται 20-25 τόνους, πιθανόν να τριπλασιασθεί μέχρι το φθινόπωρο για να φθάσει τα 75 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία είναι «έτοιμη» να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια, με την συνεργασία της Τουρκίας, «διαβεβαίωσε» σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα έπειτα από τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την γνώμη του οποίου «το σχέδιο του ΟΗΕ είναι λογικό και εφικτό».

Ομως, ο διευθυντής του ουκρανικού Συνδέσμου Εμπόρων Σιτηρών UGA Σέρχι Ιβασένκο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει την αναγκαία ισχύ για να ενεργήσει ως εγγυητής.

Απευθυνόμενος σε online διάσκεψη του τομέα στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών από τα ουκρανικά λιμάνια και ότι στην επιχείρηση εγγύησης της ασφάλειας των πλοίων και των φορτίων θα πρέπει να συμμετάσχουν τουρκικά και ρουμανικά πλοία.

«Η Τουρκία ως εγγυητής είναι ανεπαρκής δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου», δήλωσε ο Σέρχι Ιβασένκο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει συζητήσει με την Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα της παροχής εγγυήσεων από το πολεμικό ναυτικό τρίτης χώρας για την ασφαλή διέλευση των φορτίων των ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

08/05/2026 - 21:58
Ουκρανία - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

08/05/2026 - 21:06
Στενά το Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το Ορμούζ είναι «εξίσου πολύτιμο με την ατομική βόμβα», λέει σύμβουλος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ

08/05/2026 - 20:58

Διαβάστε Επίσης

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

Τραμπ: Ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

Ιράν: Το Ορμούζ είναι «εξίσου πολύτιμο με την ατομική βόμβα», λέει σύμβουλος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ

Η THYREOS CYBER παρουσιάζει την Palestra: ένα πρωτοποριακό προϊόν κυβερνοασφάλειας και επιχειρησιακής ετοιμότητας

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Τι συζήτησαν

Υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113: Παραδίδεται ως μουσείο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στο Φλοίσβο

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία – «Απειλές» για τη ρωσική παρέλαση της 9ης Μαΐου

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μεταφέρουν στην Αττική το USV που βρέθηκε στην Λευκάδα – Τι θα διερευνήσουν

Top News

Η αλήθεια είναι εκεί έξω: Στη δημοσιότητα τα πρώτα 162 αρχεία για UFO μετά την εντολή Τραμπ

Snik: Η νέα τρυφερή φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη του

Η Σία Κοσιώνη αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές του ΣΚΑΪ: «Ολοκληρώνεται το όμορφο ταξίδι μου, ήμουν 26 είμαι 46»

Metallica fever στην Τεχνόπολη: 5 ώρες στην «ουρά» για ένα αναμνηστικό - Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ, «παράταση» στον Ηλεκτρικό

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert