OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ακάρ: Με χάρτες από το 1832(!) επιχειρεί να «αποτινάξει» τον νεο-οθωμανισμό

13/08/2022 - 17:59
Χάρτης - Ακάρ
Share on FacebookShare on Twitter

Ούτε με τη Γεωγραφία, ούτε με την Ιστορία φαίνεται να τα πάει καλά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως η Ελλάδα ήρθε «μπροστά στη μύτης της Τουρκίας να διεκδικήσει θαλάσσια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», ενώ για να δικαιολογήσει τα περί «επεκτατικότητας της Ελλάδας» παρουσιάζει χάρτες από το 1832, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τα γεγονότα που οδήγησαν στα σημερινά σύνορα, ανάμεσά τους πόλεμοι και Διεθνείς συνθήκες.

Συγκεκριμένα ο Χουλουσί Ακάρ – όπως γράφει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης – ανέφερε πως η τουρκική πλευρά υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, σημείωσε:

«Εμείς, όμως, λέμε: εσύ έχεις 3000 νησιά στο Αιγαίο κι έρχεσαι μπροστά στη μύτη μας, εσύ διεκδικείς θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ., εσύ είσαι που αγνοείς τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων στην Αν. Μεσόγειο, εσύ εξοπλίζεσαι με τη δήθεν απειλή και τρέχεις πίσω από δημιουργία συμμαχιών, εσύ ανοίγεις τις πύλες σου σε τρίτες χώρες».

Ακριβώς  σε εκείνο το σημείο ο Ακάρ έδειξε δύο χάρτες της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ως απάντηση στους ελληνικούς χάρτες των τουρκικών προκλήσεων που ξεκινούν από το 1974. Ένας από τους χάρτες που έδειξε ξεκινούσε από το… 1832.

«Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, ενώ δίπλα του εμφανίζονταν ο σχετικός χάρτης.

Όλα αυτά τα ανέφερε στην προσπάθειά του να «αποτινάξει» τον όρο «νεο-οθωμανισμός» που ακούγεται όλο και περισσότερο στα διεθνή φόρα σχετικά με την τουρκική στρατηγική.

«Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Οι τρίτες πλευρές πρέπει να το δουν αυτό. Κι εμείς στις συναντήσεις μας το λέμε σε όλους, το εξηγούμε και θα το αναφέρουμε συνέχεια», ανέφερε ο Ακάρ.

Κι αν κάποιος αναρωτιέται για το «ξέσπασμα» του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο ίδιος φρόντισε να το εξηγήσει: είναι τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Ο πρόεδρός μας υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό τους για να συνομιλήσουν. Μίλησαν, συμφώνησαν. Ενώ είμαστε δύο γειτονικές χώρες, λίγο μετά ο ίδιος πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και κατηγόρησε την Τουρκία. Τήρησε μια ανήθικη στάση που δεν αρμόζει στη διπλωματία και στις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Και τότε «ξεφούρνισε» το αίτιο της εμπρηστικής ρητορικής του: «Τώρα συνεχίζουν να περιοδεύουν. Πήγαν στις ΗΠΑ και είπαν “μη δίνετε αεροσκάφη στην Τουρκία”. Πήγαν στη Γερμανία και είπαν “μη δίνετε υποβρύχια στην Τουρκία”»…

Πηγή: kathimerini.gr

Tags: ΑΙΓΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣΤΟΥΡΚΙΑΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ

Related Posts

Τουρκία - διπλωματικές πηγές
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

17/12/2025 - 18:18
ATR-72 - FIR Αθηνών
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

16/12/2025 - 17:25
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οπλισμένα τουρκικά F-16 πέταξαν στο κεντρικό Αιγαίο – Έκαναν τέσσερις παραβιάσεις

12/12/2025 - 18:10

Διαβάστε Επίσης

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert