OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πιθανή επίθεση της Χεσμπολάχ στο κοίτασμα Καρίς ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

22/08/2022 - 14:25
Καρίς - Χεζμπολάχ
Share on FacebookShare on Twitter

Μία επίθεση της Χεζμπολάχ κατά του κοιτάσματος φυσικού αερίου του Καρίς (Karish) στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πόλεμο ανάμεσα στην σιιτική οργάνωση του Λιβάνου και το Ισραήλ, προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, γειτονικές χώρες επισήμως σε κατάσταση πολέμου, διεξάγουν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον για ην διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς τους και την άρση των εμποδίων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Η ένταση ξεκίνησε τον Ιούνιο με την άφιξη στο υπεράκτιο κοίτασμα Καρίς, που βρίσκεται, σύμφωνα με την Βηρυτό, σε διαφιλονικούμενα ύδατα, πλοίου το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει την διαδικασία εκμετάλλευσης για λογαριασμό του Ισραήλ.

Έκτοτε, η Χεζμπολάχ, ισχυρή ένοπλη οργάνωση που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του Λιβάνου, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε καμία δραστηριότητα στο κοίτασμα. Στις αρχές του Ιουλίου, ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε μη οπλισμένα drone τα οποία εστάλησαν από την Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το Καρίς.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι το κοίτασμα του Καρίς βρίσκεται νότια της διαφιλονικούμενης ζώνης, δεν υπάρχει θέμα γι΄αυτό. Και το κοίτασμα θα παραγάγει φυσικό αέριο όταν θα είναι έτοιμο για παραγωγή», δήλωσε σήμερα ο Μπένι Γκαντς στο ραδιοφωνικό δίκτυο 103 FM.

«Το Κράτος του Ισραήλ είναι και έτοιμο να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να επιτύχει συμφωνία με την λιβανική κυβέρνηση με την αμερικανική μεσολάβηση για το κοίτασμα της Σιδώνας», άλλο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο ονομάζεται Κάνα από τους Λιβανέζους, πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον, θα υπάρχουν δύο πλατφόρμες, μία από την δική μας πλευρά και μία από την δική τους. Και ελπίζω ότι πριν γίνει αυτό, δεν θα έχει χρειασθεί να περάσουμε σε νέο γύρο συγκρούσεων», πρόσθεσε.

Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα μία επίθεση της Χεζμπολάχ κατά του «ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου» να οδηγήσει σε «πολεμική κλιμάκωση», έως «πόλεμο», ο υπουργός απάντησε καταφατικά.

«Ναι, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση, να οδηγήσει σε πολυήμερες εχθροπραξίες και σε στρατιωτική εκστρατεία. Είμαστε ισχυροί και προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό, αλλά δεν το θέλουμε», πρόσθεσε.

Αρχικά, οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν ζώνη 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις λιβανικές διεκδικήσεις όπως καταγράφηκαν στον ΟΗΕ το 2011.

Όμως στη συνέχεια ο Λίβανος διεκδίκησε δικαιώματα σε μία ζώνη 1.430 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τμήμα του κοιτάσματος του Καρίς. Για το Ισραήλ, το κοίτασμα αυτό βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Tags: ΙΣΡΑΗΛΚΑΡΙΣΚΟΙΤΑΣΜΑΛΙΒΑΝΟΣΜΠΕΝΙ ΓΚΑΝΤΖΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Στην έκδοση Tranche 4+ με ραντάρ AESA τύπου ECRS Mk0 τα 20 νέα μαχητικά

31/03/2026 - 10:36
Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την συμμετοχή τους στο NATO μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

31/03/2026 - 09:59
UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

UNIFIL: Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για τους νεκρούς κυανόκρανους – Έρευνα ξεκινάει το Ισραήλ

31/03/2026 - 09:53

Διαβάστε Επίσης

Eurofighter στην Τουρκία: Στην έκδοση Tranche 4+ με ραντάρ AESA τύπου ECRS Mk0 τα 20 νέα μαχητικά

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την συμμετοχή τους στο NATO μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

UNIFIL: Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για τους νεκρούς κυανόκρανους – Έρευνα ξεκινάει το Ισραήλ

Wall Street Journal: «Ο Τραμπ σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ»

Ισραήλ: Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση με μαχητές της Χεζμπολάχ [pic]

Financial Times: Ύποπτες επενδυτικές κινήσεις του Χέγκσεθ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ιράν: «Καιρός να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το αδελφό έθνος της Σαουδικής Αραβίας»

Νετανιάχου: «Οι μισοί και πλέον στόχοι του πολέμου κατά του Ιράν έχουν επιτευχθεί, αλλά δεν ορίζω χρονοδιάγραμμα»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Πανέρι με λουλούδια τον πέτυχε σε ευαίσθητο σημείο - Η αντίδραση του τραγουδιστή

Μίλτος Πασχαλίδης: Στεναχωρήθηκα που το ΚΚΕ δεν ψήφισε τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μου φάνηκε απάνθρωπο

Καιρός: Η κακοκαιρία Erminio έρχεται με ακραία φαινόμενα - Καταιγίδες, άνεμοι 11 μποφόρ και κύματα 6 μέτρων

Μαρινέλλα: Η στιγμή που ο Τάκης Ζαχαράτος «λυγίζει» μπροστά στο φέρετρο της σπουδαίας ερμηνεύτριας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert