OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Βόρεια Κορέα: Τι «κρύβει» ο νέος νόμος για προληπτικά πυρηνικά πλήγματα – Ο ρόλος του Κιμ Γιονκ Ουν

09/09/2022 - 13:58
Βόρεια Κορέα
Share on FacebookShare on Twitter

Ο νέος νόμος που πέρασε η Βόρεια Κορέα και που θεσμοθετεί τον «αυτοματισμό» των πυρηνικών πληγμάτων, αν η ηγεσία της Πιονγιάνγκ ή τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου της χώρας απειληθούν, αναδεικνύει τους φόβους του Κιμ Γιονγκ Ουν για ένα πλήγμα αποκεφαλισμού (decapitation strike), σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η θέσπιση του νόμου που ανακοινώθηκε χθες μεταρρυθμίζει την πυρηνική πολιτική της Βόρειας Κορέας θεσμοθετώντας το δικαίωμα των προληπτικών πυρηνικών πληγμάτων για την προστασία της. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διακήρυξε ότι ο νόμος καθιστά «αμετάκλητο» το στάτους της Βόρειας Κορέας ως πυρηνικής δύναμης και αποκλείει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της.

Τι «κρύβει» η νέα νομοθεσία ;

Ο νόμος ορίζει ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων και σε περίπτωση επίθεσης κατά της ηγεσίας της χώρας ή του συστήματος διοίκησης και ελέγχου. «Στην περίπτωση που το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των πυρηνικών δυνάμεων τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας επίθεσης από εχθρικές δυνάμεις, ένα πυρηνικό πλήγμα θα πρέπει να εξαπολυθεί αυτομάτως και αμέσως για την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων», αναφέρεται στο κείμενο του νέου νόμου, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ ασκεί «μονολιθική διοίκηση» επί των πυρηνικών δυνάμεων, αλλά με την διατύπωση του νόμου προβλέπεται ότι, αν σκοτωθεί, ανώτατος αξιωματούχος θα ορισθεί για να επιτρέψει τα πυρηνικά αντίποινα, δηλώνει ο Άνκιτ Πάντα του Carnegie Endowment for International Peace. «Η βασική ιδέα εδώ είναι να γνωστοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Νότια Κορέα ότι με τον αποκεφαλισμό της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας δεν θα αποφύγουν τα πυρηνικά πλήγματα αντιποίνων», προσθέτει σημειώνοντας ότι υπάρχουν τέτοια προηγούμενα σε άλλες πυρηνικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα δόγματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικά συστήματα που διασφαλίζουν πυρηνικά αντίποινα, ακόμη και αν οι ηγέτες τους έχουν σκοτωθεί. Γνωστό παράδειγμα, το σοβιετικό σύστημα «dead hand» που προέβλεπε την αυτόματη εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων κατά αμερικανικών στόχων σε περίπτωση ανίχνευσης πυρηνικής επίθεσης κατά της Μόσχας, ακόμη και αν οι επικοινωνίες της στρατιωτικής διοικητικής αλυσίδας έχουν διακοπεί (και τα μέλη της στρατιωτικής διοίκησης έχουν, για παράδειγμα, σκοτωθεί).

Σύμφωνα με τον Ανκιτ Πάντα, για την Βόρεια Κορέα, προς το παρόν, είναι απίθανη η λειτουργία του σχήματος της αποτροπής μέσω της βεβαιότητας ότι θα υπάρξει άμεση, αυτόματη και συντριπτική πυρηνική απάντηση ακόμη και αν ένα πρώτο εχθρικό πλήγμα έχει θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα διοίκησης και ελέγχου (fail deadly).

«Θα περίμενα, προς το παρόν, ότι το σύστημα «fail deadly» θα βασίζεται σε οργανωτικά βήματα: για παράδειγμα, ο Πρώτος Γραμματέας του Κόμματος των Εργαζομένων επιβεβαιώνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε και δίνει την άδεια για την χρήση πυρηνικών όπλων». Αν και η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν την δια της βίας αλλαγής του βορειοκορεατικού καθεστώτος, και οι δύο χώρες έχουν καταρτίσει σχέδια που περιλαμβάνουν πλήγματα κατά της ηγεσίας της Πιονγιάνγκ.

Η πυρηνική αποτροπή των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας

Κατά την διάρκεια της περιόδου κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ το 2017, η τότε κυβέρνηση Τραμπ επέμενε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για ένα προληπτικό στοχευμένο πλήγμα κατά του καθεστώτος (bloody nose strike), αλλά ιδιωτικά η Ουάσινγκτον αναθεωρούσε και αναπροσάρμοζε τα σχέδια για ένα πλήγμα εξόντωσης της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Πιονγιάνγκ (decapitation strike), γράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Rage» ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιολ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, έχει δημόσια δώσει νέα έμφαση στο σύστημα «kill chain» (εντοπισμός στόχου-ανάθεση-απόφαση- διαταγή-καταστροφή) για την αντιμετώπιση μίας πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ χρηματοδοτεί τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στο σχήμα αυτό, ανάμεσά τους τα αεροσκάφη F-35A και πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Η στρατηγική «kill chain» απέναντι στην Πιονγιάνγκ αναπτύχθηκε πριν από μία δεκαετία κατά την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας ως πυρηνικής δύναμης και προβλέπει προληπτικά πλήγματα κατά των πυραύλων και ενδεχομένως της ανώτατης ηγεσίας της, σε περίπτωση επικείμενης επίθεσης. Κατά την ομιλία του για την παρουσίαση του νέου νόμου, ο Κιμ αναφέρθηκε στην έννοια του «kill chain» και της στρατηγικής που την συνοδεύει για να δικαιολογήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑΗΠΑΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Tiger
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

05/12/2025 - 21:10
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

05/12/2025 - 20:05
Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert