OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ένοπλες Δυνάμεις: Τι γίνεται με τους πρόωρους θανάτους Στρατιωτικών ;

06/10/2022 - 11:46
Περιφερειακά Ιατρεία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση με θέμα την έρευνα σε πρόωρους θανάτους Στρατιωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας αρχικά ότι για κάθε περίπτωση θανάτου του εν ενεργεία προσωπικού των ΕΔ, διατάσσεται και διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου καθώς και η σχέση του θανάτου με την Υπηρεσία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην, εν ισχύ, Πάγια Διαταγή 4-2/2013 του ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, την 10η Νοεμβρίου 2021, υπό τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε ο καθορισμός επιτροπής που θα εξετάζει κάθε μη βίαιο αιφνίδιο θάνατο που συνέβη εντός ή εκτός δομής υγείας, χωρίς σαφή κλινική αιτία θανάτου, που χρήζει ιατροδικαστικής εξέτασης και οφείλεται σε εσωτερικό παθολογικό παράγοντα.

Συνεπώς, αποτελεί πάγια και απαρέγκλιτη τακτική η κατά περίπτωση εξέταση και καταγραφή όλων των παραμέτρων και των συνθηκών που αφορούν σε θάνατο στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, δηλαδή συσχέτιση με το ιατρικό ιστορικό του θανόντος, πόρισμα ιατροδικαστικής έκθεσης κ.λπ. Επίσης, από υγειονομικής άποψης στο επίπεδο της πρόληψης, κατά την Περιοδική Υγειονομική Εξέταση (ΠΥΕ) παρέχονται στον εξεταζόμενο όλες οι επικαιροποιημένες οδηγίες, οι οποίες αφορούν στη μείωση της επίπτωσης τωνπαραγόντων κινδύνου αιφνίδιου θανάτου.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση νόσου ή ατυχήματος, στο Στρατιωτικό αλλά και στο Πολιτικό προσωπικό, ενώ επιβλέπουν, εφαρμόζουν και εισηγούνται αρμοδίως την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής που αφορούν στο προσωπικό και στους χώρους διαβίωσης και εργασίας τους και ασκεί επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων.

Μέριμνα υπέρ προσωπικού

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, τα Ιατρεία των Επιτελείων, Σχηματισμών, Μονάδων και Πολεμικών Πλοίων προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, με εξατομικευμένες συστάσεις αλλά και ομιλίες που αφορούν στις σωστές διατροφικές συνήθειες και στη σημασία αποφυγής καπνίσματος και αλκοόλ στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη. Βέβαια, κάθε στέλεχος φέρει ατομική ευθύνη για τη διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών αλλά υφίστανται, μονίμως, προτροπές προς αυτή την κατεύθυνση.

Περαιτέρω οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιούν τις προβλέψεις των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας, που στόχο έχουν την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση στην ψύχωση.

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, θεωρώντας ότι το προσωπικό των ΕΔ αποτελεί το βασικότερο οπλικό σύστημα και η υγεία του κρίσιμο επιχειρησιακό παράγοντα, μεριμνά διαρκώς για τη βελτίωση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών προκειμένου να ελαχιστοποιούνται τα ποσοστά θνησιμότητας, από όποιον παράγοντα δύνανται να προέρχονται.

Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙΥΕΘΑ

Related Posts

Ορκωμοσία - Δ' ΕΣΣΟ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

05/12/2025 - 15:00
Αρχηγός ΓΕΣ
ΓΕΣ

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

05/12/2025 - 14:47
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert