OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Η Κίνα απορρίπτει το status quo για την Ταϊβάν – Θέλει την επανένωση

27/10/2022 - 09:28
Μπλίνκεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες Τετάρτη ότι η Κίνα απορρίπτει το μακρόχρονο status quo όσον αφορά την Ταϊβάν, επαναλαμβάνοντας την ανάλυση της Ουάσιγκτον σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο εννοεί να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα της επανένωσης της νήσου, που θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, με την ηπειρωτική χώρα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταγράφηκαν λίγα 24ωρα αφού ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κομματικού μηχανισμού και άρα της χώρας στο 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), ενισχύοντας το καθεστώς του, αυτό του ισχυρότερου κινέζου ηγέτη μετά τον Μάο Τσετούγκ. Γεγονός που εντείνει την ανησυχία στην Ταϊπέι ότι το Πεκίνο θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να επιτύχει την επίτευξη του σκοπού του, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, ο Τζόζεφ Γου, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου της νήσου.

Η αλλαγή του status quo

Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως το status quo, βάσει του οποίου η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την ενιαία Κίνα μεν, αλλά προμηθεύει με όπλα το νησί για την άμυνά του, επέτρεψε να «διασφαλιστεί πως δεν θα ξεσπάσει σύρραξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την Ταϊβάν». Όμως, πρόσθεσε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, «αυτό που έχει αλλάξει είναι η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση στο Πεκίνο πως το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό, το ότι θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία» της επανένωσης.

Υπογράμμισε συναφώς πως η Κίνα αποφάσισε «να κάνει δύσκολη τη ζωή της Ταϊβάν με την ελπίδα πως αυτό θα επιταχύνει την επανένωση». Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, προορισμένο να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα κι αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, μολονότι η νήσος των 23 εκατ. κατοίκων έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και ενεργεί ως εάν να ήταν ανεξάρτητη.

Οι κινεζικές πιέσεις στην Ταϊπέι «πρέπει να ανησυχούν όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τις χώρες της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου», κατά την άποψη του κ. Μπλίνκεν, ο οποίος επισήμανε ιδίως το αυξανόμενο βάρος της Ταϊβάν όσον αφορά την παραγωγή ημιαγωγών. Αν η παραγωγή αυτή διακοπτόταν ή παρεμποδιζόταν για «οποιονδήποτε λόγο», αυτό θα είχε «πολύ σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΜΠΛΙΝΚΕΝΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚΤΑΙΒΑΝΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert