OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Θα αυξηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου «προς Ανατολάς» σε Κίνα και Τουρκία

15/12/2022 - 20:21
Πούτιν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου «προς Ανατολάς», κυρίως στην Κίνα, και θα διαμορφώσει τις τιμές πώλησης προς την Ευρώπη με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η Μόσχα προσβλέπει να προωθήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιορίσει το εμπόριο με την Δύση, αλλά για να δημιουργήσει τέτοιου είδους υποδομές θα χρειαστούν χρόνια.

Τον Οκτώβριο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που διέρχονται από τον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και σταμάτησαν τις απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στην Γερμανία, ο Πούτιν πρότεινε την δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία.

«Μεταξύ των σημαντικών αναπτυσσόμενων πελατών του ρωσικού φυσικού αερίου είναι οι γείτονές μας συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας… Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε έναν κόμβο φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αλλά αν μιλάμε για την δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αυτή μπορεί να γίνει στους επόμενους μερικούς μήνες. Και εκεί, σε μεγάλο βαθμό, είναι που θα καθορίσουμε την τελική τιμή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές μας, διότι αυτό που έχουν κάνει στις πλατφόρμες τους είναι τρέλα».

Ο Πούτιν άσκησε κριτική στην Ευρώπη που έχει επιλέξει μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών spot αντί των μακράς διάρκειας συμβολαίων, οι οποίες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των εξαγωγών φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom και δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία.

Η Ρωσία στρέφεται στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική

Η Ρωσία αρχίσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα τέλη του 2019 μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» , ο οποίος την εφοδίασε με περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το 2021 , αλλά θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του των 38 bcm το 2025. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι ο υπ’ αριθμόν 3 προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας.

Τον Φεβρουάριο ο Πούτιν κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα από την ρωσική Άπω Ανατολή. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό, τον «Δύναμη της Σιβηρίας 2», που θα διέρχεται μέσω της Μογγολίας, με την προοπτική να πουλάει επιπροσθέτως 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο Πούτιν είπε ότι τα σχέδια αυτά θα επιτρέψουν στην Ρωσία να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025 και στα 88 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030.

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι περισσότερο από το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου που διοχετεύθηκε στην Δύση πέρυσι» δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στα 88 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο Πούτιν στην ομιλία του είπε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με εταίρους στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική για να αποτρέψει τις προσπάθειες της Δύσης να την απομονώσουν οικονομικά.

«Θα καταργήσουμε τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη χρηματοδότηση. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι με την επιβολή κυρώσεων, οι δυτικές χώρες προσπαθούσαν να σπρώξουν τη Ρωσία στην περιφέρεια της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αλλά εμείς δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ την οδό της αυτοαπομόνωσης», δήλωσε. «Αντιθέτως, διευρύνουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία με όλους όσοι ενδιαφέρονται για αυτήν».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν στην Τεχεράνη

28/03/2026 - 21:17
USS Tripoli
ΚΟΣΜΟΣ

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

28/03/2026 - 18:43
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

28/03/2026 - 15:56

Διαβάστε Επίσης

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή: Αδιανόητο το Ιράν να θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα

IDF: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν στην Τεχεράνη

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χάφταρ στη Βεγγάζη: Συζήτησαν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Αντιπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Καραγιάννη στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

Λίβανος: Σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι από ισραηλινή επιδρομή – «Συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ», λέει ο IDF

USS Gerald Ford: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σούδα και έφτασε στην Κροατία για επισκευές

Top News

Μαρινέλλα: Οι μεγάλοι έρωτες με Καζαντζίδη και Βοσκόπουλο και η απόφαση κόντρα στο κατεστημένο

Gio Kay: Το όραμά μου είναι να γίνω πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρότυπό μου ο Ντόναλντ Τραμπ

Klavdia: Συνεργασία έκπληξη με superstar της Ινδίας - Οι πρώτες εικόνες από το ντουέτο τους

Άννα Βίσση: Η συναυλία της ζωής της στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 100.000 θεατές - 5 εκατ. ευρώ το κόστος παραγωγής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert