OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

NATO – ΕΕ: Δημιουργούν μία Task Force για την προστασία κρίσιμων υποδομών – Αντιδρά η Ρωσία

11/01/2023 - 18:58
NATO
Share on FacebookShare on Twitter

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας (Task Force) για να ενισχύσουν την προστασία των κρίσιμων υποδομών, ανακοίνωσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ανθεκτικότητα και η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας αποτελούν βασικό μέρος της κοινής εργασίας μεταξύ NATO και ΕΕ. Είπε ότι, στον απόηχο της «εργαλειοποίησης» της ενέργειας από τον Πρόεδρο Πούτιν και της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream, η κοινή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει «τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές» και θα αναλάβει δράση για τον μετριασμό πιθανών τρωτών σημείων.

Η συνάντηση έλαβε μέρος μία ημέρα μετά την υπογραφή της τρίτης κοινής δήλωσης για τη συνεργασία NATO-ΕΕ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σκληρές μάχες γύρω από το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ έδειξαν τη γενναιότητα των ουκρανικών δυνάμεων και τη ζωτική σημασία της ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «η δολιοφθορά του Nord Stream έδειξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο είδος απειλών». Πρόσθεσε ότι η νέα Ομάδα Εργασίας ΕΕ-NATO για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, αρχικά θα καλύψει τέσσερις τομείς: τις μεταφορές, την ενέργεια, το ψηφιακό δίκτυο και το διάστημα και ότι ουσιαστικά έχει να κάνει με ανταλλαγή πληροφοριών, έγκαιρη προειδοποίηση και κοινή τεχνογνωσία.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα θα κάνει και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να διατηρηθεί μια ισχυρή βιομηχανική στρατιωτική βάση στην Ευρώπη.

Πυρά Ρωσίας κατά ΕΕ

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται σε υποτελή του NATO, επικαλούμενη την υπογραφή κοινής διακήρυξης με την οποία οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «επιβεβαιώνει την πλήρη υποταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα καθήκοντα του βορειοατλαντικού συνασπισμού, ο οποίος είναι ένα μέσο για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ με την ισχύ».

Η ίδια είπε ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν «την αξιοζήλευτη μοίρα ενός υποτελούς των Αμερικανών, χάνοντας τις θέσεις τους στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, πέφτοντας σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ουάσινγκτον με κάθε βήμα».

Η δήλωση αυτή ήταν σύμφωνη με τις προσπάθειες της Μόσχας να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος ενός υπαρξιακού αγώνα με τα δυτικά έθνη που, όπως λέει, έχουν βάλει στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.

Αντιμέτωπος με πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εντείνει τη συνεργασία της με άλλους εταίρους, κυρίως με την Κίνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: NATOTASK FORCEΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚΕΕΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert