OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΣΕΑ: Ο αντιστράτηγος Γ. Πουρναράς νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

18/01/2023 - 16:07
ΚΥΣΕΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με ομόφωνη απόφασή του, προχώρησε στην επιλογή νέου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη θέση του αρχηγού τοποθετείται ο αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Τονίζεται, επίσης, ότι στον απερχόμενο αρχηγό, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς

Ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς του Δημητρίου, γεννήθηκε το 1965 στην Καλαμάτα του Νομού Μεσσηνίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1991 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1998 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Υπηρέτησε ως Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων ( νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη) με έδρα την Πάτρα, ως Προϊστάμενος κλάδου Επιχειρήσεων Αρχηγείου ΠΣ, ως Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, ως Υποδιοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, ως Διοικητής του 6ου ΠΣ Αθηνών, ως Διοικητής ΠΥ Κορίνθου, ως Διευθυντής Διεύθυνσης Επιτελικής Υποστήριξης στο πρώην Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ως Διευθυντής Διεύθυνσης Πυρόσβεσης –Διάσωσης Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ως Κοσμήτορας Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Αξιωματικός επιχειρησιακός στην 1η ΕΜΑΚ και ως Υποδιοικητής ΠΥ Λήμνου.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και της κατωτέρας σχολής Πολέμου Αεροπορίας.

Κατέχει πτυχίο Σχολείου διασώσεων ΚΕΟΑΧ του ΓΕΣ της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων, πτυχίο Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε θέματα αντιμετώπισης ΧΒΡΠ (χημικών – βιολογικών – ραδιολογικών -πυρηνικών) απειλών, πτυχίο διαχείρισης κρίσεων, Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών Κροατίας, πτυχίο διαχείρισης κρίσεων του ΙΝΕΠ, Υπουργείο Εσωτερικών, πτυχίο εκπαιδευτή ενηλίκων , ΚΕΜΕΑ, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στον ΕΟΠΠΕΠ. Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική και την Γαλλική και γνωρίζει την Ισπανική Γλώσσα.

Κατά την διάρκεια της θητείας του έχει συμμετάσχει, σε διεθνείς ασκήσεις ως σύνδεσμος Αξιωματικός και expert στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (EUROSOT 2005,EUTACOM – SEE 2006, TWIST 2013,CURIEX 2013,MOD-TTX 2015 , MODEX 2018κ.α.). σε συνέδρια της CTIF , ως εκπρόσωπος του ΠΣ, σε σχολεία του Fire 5 στην Ισπανία και σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στον Καναδά με θέμα τις δασικές πυρκαγιές.

Είναι ειδικός (expert) σε θέματα αντιμετώπισης ΧΒΡΠ απειλών, εκπαιδευθείς σε ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανία, είναι Αρχηγός (team leader) στην ελληνική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος (modules) MUSAR 1 ATH που έχει δηλώσει η Ελλάδα στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για θέματα καταστροφών και εγγεγραμμένος στο μητρώο Expert της πολιτικής προστασίας στην ΕΕ σε θέματα μαζικών καταστροφών.

Είναι εκπαιδευτής προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα αντιμετώπισης ΧΒΡΠ απειλών καθώς και σε πολλά σχολεία του ΠΣ και της ΕΛΑΣ σε θέματα ΧΒΡΠ απειλών. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομική Ακαδημία.

Έχει διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση Φυσικών και Ανθρωπογενών καταστροφών όπως: σεισμός Αττική 1999, χιονοστιβάδα στο Μαίναλο όρος –Αρκαδία, αεροπορικό ατύχημα HELIOS, δασική πυρκαγιά Καλάμου 2017, δασική πυρκαγιά Κινέττας. πλημμύρες Μάνδρα Αττικής ,δασικές πυρκαγιές Καλάμου Ν.Αττικής, δασικές πυρκαγιές Ν.Ηλείας , Αχαϊας, Κορινθίας , Λακωνίας 2021 κλπ.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με όλα τα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.

Tags: ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣΚΡΙΣΕΙΣΚΥΣΕΑΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Related Posts

Μητσοτάκης - Κουμπίλιους
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης και Δένδιας συναντήθηκαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας: Στο επίκεντρο τα αμυντικά χρηματοδοτικά εργαλεία

04/05/2026 - 15:42
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις – Δείτε αναλυτικά

04/05/2026 - 04:29
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες με πολλά μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

03/05/2026 - 07:36

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1949 ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αρχηγός ΓΕΣ: Χαιρετισμός στο διεθνές συνέδριο στρατιωτικής ηγεσίας «Αθηνά – Athena’s Wisdom»

ISW: Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

Ο Πούτιν κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία στις 8 και 9 Μαΐου – Την απορρίπτει ο Ζελένσκι

Στα όρια της ανάφλεξης η Μέση Ανατολή: Ιρανικές επιθέσεις σε Εμιράτα και Ομάν – Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν έξι ιρανικά σκάφη

Τραμπ: «Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ»

Πολεμικό Ναυτικό: Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο [pics, vid]

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ζητά να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρέσβης των ΗΠΑ – Ο πρόεδρος Αούν θέλει συμφωνία με το Ισραήλ

Top News

Αγγελική Νικολούλη: Η συγκινητική ανάρτηση για τους 6 μήνες από τον θάνατο της μητέρας της - «Όλα βουβά στο σπίτι μας»

Ντοκιμαντέρ «Στο χιλιοστό»: Οι προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα και το μυστικό ραντεβού με τον Γερμανό πρέσβη

Artemis II: Η NASA δημοσίευσε 12.000 εντυπωσιακές εικόνες από την αποστολή

Γιάννης Βούρος για τον γιο του, Στέφανο: «Συγγενικά πρόσωπα μας έλεγαν να του φοράμε γάντια όταν βγαίνουμε έξω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert