OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσις δεσμεύεται να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο

01/03/2023 - 16:09
Κόσοβο
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο, αφού αρνήθηκε να υπογράψει το σύμφωνο που προώθησε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο.

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου συναντήθηκαν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έπειτα από τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμφωνήσουν επί σχεδίου που θέτει το πλαίσιο μίας εν δυνάμει εξομάλυνσης των σχέσεων και μίας «ντε φάκτο αναγνώρισης» του Κοσόβου από το Βελιγράδι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για το πράσινο φως που δόθηκε από τις δύο πλευρές σε μία συμφωνία αρχών, οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα και Πρίστινα και Βελιγράδι αλληλοκατηγορήθηκαν για το αδιέξοδο δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθύνθηκε χθες το βράδυ προς την σερβική κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει το Κόσοβο να εισέλθει στα Ηνωμένα Εθνη.

«Οσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπογράψω, ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε από την σερβική τηλεόραση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ωστόσο ότι είναι έτοιμος να συζητήσει άλλα θέματα, αλλά μόνο αν το Κόσοβο δεχθεί να δημιουργήσει μία Ένωση Δήμων που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους, η οποία θα δώσει στους Σέρβους του Κοσόβου έναν βαθμό αυτονομίας.

«Είμαι ανοικτός σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά επίσης διότι είναι καλό για τις σχέσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς».

Αμοιβαία αναγνώριση ζητά ο Άλμπιν Κούρτι

Όμως για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την αναγνώριση υπό την μία ή την άλλη μορφή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Πριν από την συνάντηση των Βρυξελλών, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η Σερβία και το Κόσοβο είχαν ήδη δεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο που είχε παραμείνει μυστικό μέχρι την δημοσίευσή του το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, ‘Αλμπιν Κούρτι επιβεβαίωσε ότι η επόμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα διεξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία, στις 18 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, στα Σκόπια.

Ο ‘Αλμπιν Κούρτι, μιλώντας σήμερα στις εργασίες του Skopje Economic Forum,που οργανώνουν στα Σκόπια το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας και αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό (γαλλογερμανικό) σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου είπε ότι το σχέδιο έγινε, προχθές, αποδεκτό από τις πρωτεύουσες των δύο χωρών και σημείωσε πως οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου πρέπει να εξομαλυνθούν πλήρως μέσω αμοιβαίων αναγνωρίσεων, οι οποίες, όπως υπογράμμισε αποτελούν το επιστέγασμα της όλης διαδικασίας.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΒΟΥΤΣΙΤΣΑΛΜΠΙΝ ΚΟΥΡΤΙΕΕΚΟΣΟΒΟΣΕΡΒΙΑ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Εντυπωσιακά πλάνα από την μεγαλειώδη στρατωτική παρέλαση [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert