OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Το ρωσικό κράτος χρηματοδοτούσε θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα»

02/03/2023 - 18:46
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα δίκτυο τουλάχιστον 20 θαλάμων βασανιστηρίων στην πρόσφατα απελευθερωθείσα περιοχή της Χερσώνας στην ανατολική Ουκρανία είχε «σχεδιασθεί και χρηματοδοτούνταν απευθείας από το ρωσικό κράτος», ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές εγκλημάτων πολέμου, επικαλούμενοι νέα αποδεικτικά στοιχεία.

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με ουκρανούς εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου σε όλη την Ουκρανία και στη Χερσώνα από τότε που η περιοχή αυτή ανακτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο μετά από οκτώ και πλέον μήνες κατοχής. Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Το Reuters είχε αναφερθεί στην κλίμακα των θαλάμων βασανιστηρίων στη Χερσώνα τον Ιανουάριο, όταν οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 200 άνθρωποι φέρεται να έχουν βασανιστεί σε 10 τοποθεσίες. Επιζώντες δήλωσαν στο Reuters ότι βασανίστηκαν, με διάφορους τρόπους που συμπεριλάμβαναν ηλεκτροσόκ και τεχνικές πνιγμού.

Η Μόσχα, η οποία έχει δηλώσει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχει αρνηθεί ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή ότι στοχεύει αμάχους.

Έρευνα από το ΔΠΔ για τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία συστάθηκε τον Μάιο του 2022 από την εταιρεία ανθρωπιστικού δικαίου Global Rights Compliance και υποστηρίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, υποστηρίζει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας καθώς εξετάζει περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

«Νέα στοιχεία που συνελέγησαν από την πρόσφατα απελευθερωθείσα Χερσώνα αποκαλύπτουν ότι οι θάλαμοι βασανιστηρίων σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από το ρωσικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, που συστάθηκε από τον Βρετανό δικηγόρο Γουέιν Τζόρντας.

Μάρτυρες περιέγραψαν τη χρήση βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ και με νερό από τις ρωσικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 1.000 επιζώντες από τους θαλάμους βασανιστηρίων έχουν καταθέσει στοιχεία στους ερευνητές και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τη Χερσώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας.

Η χρηματοδότηση ενός δικτύου εγκαταστάσεων βασανιστηρίων αποτελούσε μέρος ενός ρωσικού κρατικού σχεδίου για την «υποταγή, επαναδιαπαιδαγώγηση ή θανάτωση ουκρανών πολιτικών ηγετών και απλών αντιφρονούντων», ανέφερε η ομάδα στην ανακοίνωσή της.

Τα κέντρα βασανιστηρίων λειτουργούσαν από διάφορες ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της τοπικής FSB της Χερσώνας και της ρωσικής υπηρεσίας φυλακών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς.

Διεξάγεται επίσης έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο των εγχώριων και διεθνών προσπαθειών να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΘΑΛΑΜΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΧΕΡΣΩΝΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert