OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Η προσέγγιση του φιλοκουρδικού HDP στη Συμμαχία των 6 «απειλεί» τις εσωτερικές ισορροπίες

07/03/2023 - 16:01
Τουρκία: Η προσέγγιση του φιλοκουρδικού HDP στη Συμμαχία των 6 «απειλεί» τις εσωτερικές ισορροπίες
Share on FacebookShare on Twitter

Η πρόσκληση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) προς την συμμαχία της αντιπολίτευσης για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία έχει προκαλέσει αμηχανία μεταξύ των εθνικιστικών στοιχείων της ετερόκλητης ένωσης.

Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, απηύθυνε την πρόσκληση χθες το βράδυ αφού το αποτελούμενο από έξι κόμματα μπλοκ της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο κοινός του υποψήφιος.

Δύο στελέχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι ότι τέτοιου είδους συνομιλίες με το HDP μπορεί να υπονομεύσουν την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων που είναι αντίθετοι με την φιλοκουρδική του στάση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους Κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Το HDP παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και είναι πολύ πιθανό ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα χρειασθεί την υποστήριξή του για να τερματίσει την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν.

Φέρνοντας μαζί σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές, σεκιουλαριστές και ισλαμιστές, η συμμαχία της αντιπολίτευσης έβαλε στην άκρη τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές για να υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ταυτόχρονα, ο Μιθάτ Σάντσαρ απηύθυνε πρόσκληση προς το μπλοκ για συνομιλίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο ώστε το HDP να υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου. «Στόχος μας είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Βασικά, θέλουμε να μιλήσουμε για αρχές», δήλωσε στο δίκτυο Haberturk.

Η στήριξη των Κούρδων θα είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Συμμαχίας»

Στέλεχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσκληση του Σάντσαρ έρχεται «λίγο πρόωρα», προσθέτοντας ότι το θέμα της υποστήριξης του HDP θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης.

«Η ανοικτή υποστήριξη του HDP θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από το Κόμμα IYI και την βάση του», είπε αναφερόμενος στο εθνικιστικό κόμμα που είναι το δεύτερο σε μέγεθος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

«Η υποστήριξη του HDP είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει την υποστήριξη αλλού.

Αλλο στέλεχος προερχόμενο από άλλο κόμμα της συμμαχίας δήλωσε ότι η δημόσια υποστήριξη του HDP θα κόψει το ποσοστό του IYI κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και του CHP κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δίνουν στην συμμαχία της αντιπολίτευσης το προβάδισμα απέναντι στον συνασπισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP, αλλά βραχεία κεφαλή. Το HDP συγκεντρώνει το 10% των ψήφων.

«Λεπτή ισορροπία»

Σε χθεσινή του ομιλία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν έκανε καμία αναφορά στο HDP και δήλωσε ότι τα υπόλοιπα πέντε κόμματα θα συμβάλουν στην επισφράγιση της εκλογικής νίκης.

«Μία πολύ λεπτή ισορροπία πρέπει να βρεθεί εδώ. Διαφορετικά, θα υπάρξει τίμημα», δήλωσε ο δεύτερος κομματικός αξιωματούχος. «Ψήφοι που προέρχονται από το HDP μπορεί να είναι ίσες με αυτές που θα χαθούν για την συμμαχία».

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν αναμένεται να παίξει το χαρτί των ισχυρισμών για σχέσεις του HDP με τους Κούρδους αντάρτες και τον ρόλο του φιλοκουρδικού κόμματος στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αν και δεν είναι γνωστή η χρονική στιγμή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει απορριφθεί το αίτημα του HDP για αναβολή της απόφασης μέχρι μετά τις εκλογές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη παγώσει τους λογαριασμούς του κόμματος.

Ο δεύτερος αξιωματούχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ορισμένοι Κούρδοι ψηφοφόροι δεν θα υποστηρίξουν την συμμαχία λόγω της συμμετοχής του IYI.

Ο Σάντσαρ δήλωσε ότι το HDP έπαιξε ρόλο κλειδί στην δημιουργία των πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία και αυτό πρέπει να γίνει παραδεκτό ανοικτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος από την παρουσίαση της πολιτικής του πλατφόρμας τον Σεπτέμβριο.

Προηγουμένως, το HDP είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσει τον δικό του υποψήφιο εάν δεν υπάρξουν συνομιλίες, αλλά ο Μιθάτ Σάντσαρ δήλωσε ότι το κόμμα επανεξετάζει την στάση του μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ 6

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

22/03/2026 - 12:02
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert