OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: «Είμαστε στόχος κατασκοπείας από τις ΗΠΑ – Θα ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις» είπε ο Πρόεδρος Ομπραδόρ

19/04/2023 - 10:26
Μεξικό
Share on FacebookShare on Twitter

Το Μεξικό θα θωρακίσει τους θεσμούς που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας, δήλωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ή ΑΜΛΟ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατασκοπεία μετά τη δημοσίευση εγγράφου του Πενταγώνου που αναφερόταν σε εντάσεις ανάμεσα στον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό της χώρας του.

«Θα διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων του πολεμικού ναυτικού και του υπουργείου Άμυνας (σ.σ. του Μεξικού), καθώς είμαστε στόχος κατασκοπείας από το Πεντάγωνο», είπε ο πρόεδρος της εθνικιστικής αριστεράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που εννοεί να εφαρμόσει.

Η ανακοίνωσή του ακολουθεί τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, ένα από τα οποία, που δημοσιεύθηκε από την Washington Post, αφορούσε νόμο που ανέθεσε στον στρατό την ευθύνη για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και ευρύτερα την επιτήρηση του εναέριου χώρου του Μεξικού. Ο νόμος προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Στο κείμενο χαρακτηριζόταν πιθανό να «επιτείνει την υπάρχουσα αντιπαλότητα (σ.σ. ανάμεσα στα δυο όπλα) και να καταφέρει πλήγμα στη δυνατότητά τους να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις». Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε εξάλλου στον Τύπο ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από αυτήν των ΗΠΑ εξηγήσεις για τη φερόμενη κατασκοπεία σε βάρος των θεσμών της.

 

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε χθες πως οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών διατηρούν «ισχυρή εταιρική σχέση» και αντιμετωπίζουν «κοινές» προκλήσεις «σεβόμενες η μια την εθνική κυριαρχία και τους σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής της άλλης». Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει τη διαρροή «εσκεμμένη» και «εγκληματική» ενέργεια.

Οι πληροφορίες του Πενταγώνου που δημοσίευσε η Washington Post περιέχονταν σε διαβαθμισμένα έγγραφα που μεταφορτώθηκαν στο φόρουμ WowMao στην πλατφόρμα Discord, από το όνομα YouTuber γνωστού για τα χιουμοριστικά του βίντεο. Σύμφωνα με τη Washington Post, στο φόρουμ μέσω του οποίου έγινε η διαρροή των εγγράφων, στην πλειονότητά τους αφορούσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία– σύχναζαν περίπου είκοσι άνδρες και έφηβοι παθιασμένοι με «τα όπλα, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τον Θεό».

Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στο έγγραφο πως οι πληροφορίες προέρχονταν από υποκλαπείσες επικοινωνίες Μεξικανών αξιωματούχων.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δέχεται πίεση για να εγγυηθεί ότι θα λογοδοτήσουν για σωρεία παραβιάσεων, ιδίως «εξαφανίσεις» και δολοφονίες, μέλη των ένοπλων δυνάμεων που κατηγορούνται ότι τις διέπραξαν. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις, ο πρόεδρος αύξησε τον ρόλο του στρατού στην επιβολή της δημόσιας τάξης και προσπάθησε να υπαγάγει την Εθνική Φρουρά, το μεικτό σώμα που αντικατέστησε την ομοσπονδιακή αστυνομία, στον έλεγχο του στρατού, απόφαση όμως που ακύρωσε η δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς εξάλλου χθες με νέες καταγγελίες περί χρήσης του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus από τις αρχές κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε πως η κυβέρνησή του «δεν κατασκοπεύει». Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Centro Prodh κατήγγειλε χθες πως δυο μέλη του προσωπικού της διαπίστωσαν πως τα κινητά τους έγιναν στόχος του Pegasus το 2022, βασιζόμενη σε ανάλυση του Citizen Lab, με έδρα το Τορόντο. Έχουν ήδη υπάρξει καταγγελίες περί χρήσης του Pegasus από την κυβέρνηση του ΑΜΛΟ.

Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν εξαπολύθηκε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό, στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί πάνω από 350.000 δολοφονίες, οι περισσότερες από τις οποίες αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, κατά επίσημα δεδομένα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: WASHINGTON POSTΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝΗΠΑΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΜΕΞΙΚΟΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert