OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: «Άγρια κόντρα» Κύπρου και Τουρκίας στην Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

24/04/2023 - 22:06
ΕΕ
Share on FacebookShare on Twitter

‘Αρχισαν σήμερα στην Πράγα οι εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην οποία συμμετέχει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και της αντίδρασης της ΕΕ εντός του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου, η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι, ένα και πλέον έτος μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ συνεχίζει να στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η κα Δημητρίου υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ανέφερε ότι παρότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος, εντούτοις η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας υπαγορεύει την ανάληψη πρωτοβουλιών για δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σε συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, η στήριξη της ΕΕ είναι απαραίτητη.

Σημειώνεται ότι, μετά την παρέμβαση της κας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Mustafa Sentop πήρε τον λόγο για να αντικρούσει τις αναφορές της Προέδρου της Βουλής σε Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει των Συνθηκών Ζυρίχης – Λονδίνου και ως εκ τούτου, ύστερα από το πραξικόπημα του 1974 έπρεπε να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους.

Η σεξιστική επίθεση κατά της κ.Δημητρίου

Η Πρόεδρος της Βουλής παίρνοντας εκ νέου επανειλημμένα τον λόγο, επέκρινε τις αναφορές του κ. Sentop σε Ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά τρόπο που να παραγνωρίζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση της εισβολής μίας χώρας σε μία άλλη, και ότι η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή είναι κατοχή. Έχουμε ευθύνη, υπογράμμισε η κα Δημητρίου να αποφεύγουμε την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Αναφερόμενη περαιτέρω στο θέμα της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, από την πρώτη στιγμή, υιοθέτησε ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα, υποστήριξε την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις επιβληθείσες κυρώσεις. Είναι σημαντικό, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, να υπάρχει προσήλωση και συνέπεια στην πολιτική των κυρώσεων από όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και από τις συνδεδεμένες και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο, όπου ο κος Sentop αναφέρει ότι η κα Δημητρίου ίσως δεν είναι μεγάλη σε ηλικία για να γνωρίζει τα περί των ισχυουσών συνθηκών, με την Πρόεδρο της ΒτΑ να παίρνει το λόγο, απευθυνόμενη στην αίθουσα σημειώνοντας:

«Δεν είμαι εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είμαι εκπρόσωπος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σοβαρά τώρα; Αναφέρεται στην ηλικία μου; Αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά; Δεν έχω κάτι άλλο να πω, με απογοητεύει αυτό και αναμένω τη στήριξη όλων εδώ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Μ. Καλογεράκη / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΕΕΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13
Κύπρος - ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρικής διασύνδεσης

26/11/2025 - 15:14

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία και Δωδεκάνησα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert