OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CAMM: Η Πολωνία αγοράζει πυραύλους εδάφους-αέρος από την MBDA έναντι 2,4 δισεκ. δολαρίων

28/04/2023 - 19:38
CAMM
Share on FacebookShare on Twitter

Η βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA θα προμηθεύσει την Πολωνία με πυραύλους εδάφους-αέρος CAMM (Common Anti-Air Modular Missiles), σε μια συμφωνία συνολικού ύψους περίπου 1,9 δισεκ. λιρών (2,4 δισεκ. δολάρια), ανακοίνωσαν σήμερα η βρετανική κυβέρνηση και η πολωνική κρατική υπηρεσία, αρμόδια για εξοπλιστικά προγράμματα (AU).

«Είμαι ευτυχής ότι οι βαθείς και ιστορικοί δεσμοί στον τομέα της Άμυνας, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας, κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός με την υπογραφή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα βρετανικής συμφωνίας εξαγωγής εξοπλισμού αμυντικών όπλων με την Πολωνία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε ανακοίνωσή του.

Η πολωνική κρατική υπηρεσία AU διευκρίνισε ότι «η MBDA UK θα προμηθεύσει την Πολωνία με 44 εκτοξευτήρες iLauncher και μερικές εκατοντάδες πυραύλους εδάφους-αέρος CAMM και σχετικό εξοπλισμό», που συνιστά, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της MBDA, «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απόκτησης (εξοπλισμού) αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την AU, «το ύψος της παραγγελίας ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισεκ. λίρες. Οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού θα γίνουν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2025 και 2029». Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η σύμβαση θα δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στην MBDA UK.

Οι εκτοξευτήρες και οι πύραυλοι θα τροφοδοτήσουν 22 συστοιχίες του πολωνικού προγράμματος αντιαεροπορικής άμυνας Pilica+. Το οπλικό σύστημα αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους από αέρος και από πυραύλους σε απόσταση έως και 25 χιλιομέτρων, τόνισε το Λονδίνο.

Ο βρετανικός στρατός έχει ήδη αναπτύξει το σύστημα SkySabre στην Πολωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τη συμφωνία μια «σημαντική ώθηση στην ευρωατλαντική ασφάλεια», σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η Πολωνία χρησιμοποιεί ήδη το CAMM της MBDA,.

«Το σύστημα αεράμυνας που χρησιμοποιεί τους πυραύλους CAMM έχει ήδη αναπτυχθεί στην Πολωνία με τον βρετανικό στρατό για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο του μετά τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία πέρυσι», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ τόνισε με ανάρτηση στο twitter ότι η συμφωνία «θα ενισχύσει την ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας της Πολωνίας».

Η MBDA ανήκει στη γαλλική Airbus και στη βρετανική BAE Systems, αμφότερες έχουν μερίδιο 37,5%, και στον ιταλικό αμυντικό και αεροδιαστημικό όμιλο Leonardo που κατέχει το υπόλοιπο 25%.

Πέρυσι, Λονδίνο, Βαρσοβία και Κίεβο συμφώνησαν να αναπτύξουν μια τριμερή συνεργασία ενισχύοντας τις αμυντικές τους ικανότητες και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Sky Sabre.

«Εξοπλιστικός πυρετός» στην Πολωνία

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, άλλοτε κράτος-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, επένδυσε πάνω από το 2,4% του ΑΕΠ της στην άμυνα πέρυσι, γεγονός που τοποθετεί την Πολωνία στην τρίτη θέση αμυντικών δαπανών μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ακριβώς πίσω από την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις ΗΠΑ (3,47%). Φέτος, οι στρατιωτικές δαπάνες της Πολωνίας αναμένεται να φτάσουν το 3% του πολωνικού ΑΕΠ.

Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ και του NATO, που γειτονεύει με την Ουκρανία, συγκαταλέγεται στους κυριότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας που πολεμά ενάντια στη ρωσική εισβολή. Η Βαρσοβία έχει αναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών εξαιτίας της ρωσικής απειλής και έχει υπογράψει πρόσφατα μεγάλες στρατιωτικές συμβάσεις, ιδίως με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Οι συμβάσεις που συνήφθησαν με τους Αμερικανούς αφορούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 366 κύρια άρματα μάχης Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot και αυτά με τη Νότια Κορέα αφορούν χίλια άρματα μάχης K2, σχεδόν 700 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 50 μαχητικά FA-50 και 288 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης K239.

Η Βαρσοβία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Άγκυρα για να προμηθευτεί τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: CAMMMBDAΒΡΕΤΑΝΙΑΠΟΛΩΝΙΑΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

Tiger
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

05/12/2025 - 21:10
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

05/12/2025 - 20:05
Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert