OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: ΜΚΟ κατηγορεί την στρατιωτική χούντα ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα

09/05/2023 - 13:48
Μιανμάρ
Share on FacebookShare on Twitter

Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ χρησιμοποίησε «θερμοβαρική βόμβα» σε αεροπορικό της πλήγμα τον Απρίλιο σε χωριό, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι, καταγγέλλει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Μια «θερμοβαρική βόμβα» ή «βόμβα κενού» είναι ένα όπλο που προκαλεί δύο εκρήξεις: από την πρώτη απελευθερώνεται αέριο, το οποίο αναφλέγεται από την δεύτερη, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη σφαίρα η οποία απορροφά όλο το οξυγόνο στην ζώνη επίδρασης και προκαλεί πολύ ισχυρό ωστικό κύμα.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η χούντα της Μιανμάρ χρησιμοποίησε αυτού του είδους τη βόμβα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε στα μέσα Απριλίου στο χωριό Πάζι Γκι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους κατοίκους.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Η HRW δήλωσε ότι στηρίζει το συμπέρασμά της για την χρήση θερμοβαρικής βόμβας στο πλήγμα αυτό σε 59 φωτογραφίες από τα πτώματα θυμάτων και σε βίντεο από το σημείο πρόσκρουσης.

Myanmar: Enhanced Blast Strike Likely War Crime – thermobaric weapons killing civilians including children https://t.co/6pzDc1N4fn

— Miss Placed At Home 🏴‍☠️🇺🇳 (@stormathomeinF) May 9, 2023

Το όπλο αυτό δεν απαγορεύεται από τις διεθνείς στρατιωτικές συνθήκες.

Η έκρηξή του προκάλεσε «δυσανάλογες απώλειες αμάχων (…) και αναλογεί σε προφανές έγκλημα πολέμου«, σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η χούντα επιβεβαίωσε ότι σ’ αυτήν οφείλεται το πλήγμα, αλλά υποστήριξε ότι αυτό είχε στόχο συγκέντρωση ενόπλων αντιπολιτευόμενων και διαβεβαίωσε ότι μαχητές κατά των πραξικοπηματιών βρίσκονταν μεταξύ των θυμάτων.

«Αυτοί που σκοτώθηκαν δεν έχασαν τη ζωή τους μόνον εξαιτίας της δικής μας επίθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ζάου Μιν Τουν, σημειώνοντας ότι «νάρκες» είχαν τοποθετηθεί από αντιπολιτευόμενους γύρω από την περιοχή.

Η κρίση στη Μιανμάρ αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κατά την σύνοδο κορυφής της που διεξάγεται ως την Πέμπτη στην Ινδονησία.

Οι προσπάθειές της για εξομάλυνση της κατάστασης παραμένουν προς το παρόν άκαρπες έχοντας απέναντί της ένα στρατιωτικό καθεστώς που κωφεύει στις διεθνείς καταδίκες και αρνείται τον διάλογο με τους πολέμιούς του –κυρίως πρώην κοινοβουλευτικοί, οι «Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις» (PDF) –η νέα φιλοδημοκρατική αντιπολίτευση– και ένοπλες οργανώσεις από εθνοτικές μειονότητες.

Η HRW κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει εμπάργκο στη Μιανμάρ, να οδηγήσει την χούντα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της.

#Myanmar: @HRW found military used 'thermobaric' bomb in attack on Pa Zi Gyi village in Sagaing Region.

Such munition can only cause indiscriminate & disproportionate harm and destruction. 160 civilians were killed.

This an apparent war crime.https://t.co/rlj8x9DT0K pic.twitter.com/JIMDsRVp87

— Philippe Dam (@philippe_dam) May 9, 2023

Επίσης ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ASEAN να «επανεξετάσουν την αναποτελεσματική προσέγγισή τους» απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΘΕΡΜΟΒΑΡΙΚΗ ΒΟΜΒΑΜΙΑΝΜΑΡΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

28/03/2026 - 15:56
IDF - Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι από ισραηλινή επιδρομή – «Συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ», λέει ο IDF

28/03/2026 - 15:31
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Πεζεσκιάν προς τις χώρες του Κόλπου: «Σκληρά αντίποινα αν πληγούν τα οικονομικά κέντρα του Ιράν»

28/03/2026 - 14:03

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

Λίβανος: Σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι από ισραηλινή επιδρομή – «Συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ», λέει ο IDF

USS Gerald Ford: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σούδα και έφτασε στην Κροατία για επισκευές

Απειλές Πεζεσκιάν προς τις χώρες του Κόλπου: «Σκληρά αντίποινα αν πληγούν τα οικονομικά κέντρα του Ιράν»

Ιράν: Έπληξε αποθήκη ουκρανικών αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ, την ημέρα επίσκεψης του Ζελένσκι

Φρουροί της Επανάστασης: «Χτυπήσαμε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο στο Ομάν»

Χεζμπολάχ: Περισσότεροι από 400 μαχητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ

Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία – Ένα παιδί σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στη Ρωσία

Top News

Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: Οποιοσδήποτε έχει στο μυαλό του προσωπικά συμφέροντα για να μεταφερθεί σε άλλη πόλη, θα με βρει απέναντί του

Gio Kay: Το όραμά μου είναι να γίνω πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρότυπό μου ο Ντόναλντ Τραμπ

Κλέλια Ανδριολάτου: Οι πόζες της ηθοποιού σε παραλία του Λος Άντζελες που ανέβασαν τον υδράργυρο

Άννα Βίσση: Η συναυλία της ζωής της στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 100.000 θεατές - 5 εκατ. ευρώ το κόστος παραγωγής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert