OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Οι αγορές αντιδρούν στην πιθανή εκλογική νίκη Ερντογάν – Τι γίνεται με ομόλογα και τραπεζικές μετοχές

16/05/2023 - 14:50
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές στην Τουρκία συνέχισαν για δεύτερη ημέρα σήμερα να πωλούνται αφειδώς, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα μπορέσει να παρατείνει σε μια τρίτη δεκαετία την κυριαρχία του και τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του.

Το κόστος των ασφαλίστρων για έκθεση στο τουρκικό χρέος αυξήθηκε επίσης περαιτέρω αφού η επίδοση του Ερντογάν ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, καθώς συγκέντρωσε λίγο λιγότερες ψήφους από το όριο του 50% που θα τον αναδείκνυε νικητή από τον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν και ο κύριος αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μονομαχήσουν στο δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου για την προεδρία στην Τουρκία.

«Οι αγορές αντιδρούν τώρα στο γεγονός ότι θα έχουμε πιθανόν μια επιστροφή στην προηγούμενη διακυβέρνηση και μια συνέχεια των πολιτικών που έκαναν την Τουρκία σχεδόν αρνητική στις επενδύσεις για τους διευθυντές των δυτικών ταμείων», δήλωσε ο Τζον Χάρισον, διαχειριστικός διευθυντής μακροστρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TS Lombard.

Πριν από τις εκλογές, δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν ο νικητής και οι επενδυτές περίμεναν απ’ αυτόν πως θα καταργήσει μερικές από τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, περιλαμβανομένων των δαπανηρών προσπαθειών του για τη στήριξη της τουρκικής λίρας. Σήμερα η λίρα δεν κατέγραψε μεγάλες αλλαγές στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, η οποία ήταν 19,70 για ένα δολάριο, αν και βρίσκεται ακόμη κοντά στη φετινή χαμηλή ισοτιμία της, που είχε πέσει στις 19,80 λίρες το δολάριο.

Τα μακροχρόνια κρατικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, αν και ομόλογα εταιρειών και του τραπεζικού τομέα κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα. Τα CDS, τα οποία δείχνουν την τιμή της ασφάλισης του κυβερνητικού χρέους έναντι του ενδεχομένου της χρεοκοπίας, αυξήθηκαν επίσης στις 652 μονάδες βάσης, καταγράφοντας αύξηση κατά 18 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο και 160 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα της Παρασκευής, πριν από τις εκλογές.

«Το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές δεν είχαν οριστικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο παρατείνει την αβεβαιότητα για την πολιτική και την οικονομία τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο γύρο», ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Οι τραπεζικές μετοχές, η τιμή των οποίων είχε αυξηθεί την εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη βάση ελπίδων για αλλαγή πολιτικής, κατέγραψαν πτώση 8%, αυξάνοντας τις απώλειές τους μετά τις εκλογές σε σχεδόν 20%. Εντούτοις το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στο σύνολό του, το οποίο είχε καταγράψει χθες, Δευτέρα, πτώση 6,1%, τη μεγαλύτερη σε μία ημέρα από τις αρχές Φεβρουαρίου, ανέκτησε απώλειές του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑΜΕΤΟΧΕΣΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Φιρμάνι» Ερντογάν για τη Συρία: Να καταθέσουν τα όπλα και να διαλυθούν τώρα οι κουρδικές δυνάμεις

21/01/2026 - 13:54
Τουρκία - Chevron
ΤΟΥΡΚΙΑ

Bloomberg: H Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Chevron για κοινές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

20/01/2026 - 17:42
ΗΠΑ: «Είμαστε απίστευτα ικανοποιημένοι με την απάντηση του Λιβάνου για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ» – Τι ζητούν οι δύο πλευρές
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σάλος στην Τουρκία με φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη στο υπουργείο Άμυνας να κάθεται στην κεντρική πολυθρόνα [pic]

19/01/2026 - 17:21

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και μικρή άνοδος θερμοκρασίας

Σαν σήμερα: Το 1945 τελειώνει η Μάχη των Αρδεννών με νίκη των Συμμάχων

ΗΠΑ: Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στη Μινεάπολη [vid]

The Discombobulator: Αποκάλυψη Τραμπ για το μυστικό όπλο που «αποσυντόνισε» την άμυνα της Βενεζουέλας κατά τη σύλληψη του Μαδούρο

Νέα αναδίπλωση Τραμπ: Σπουδαίοι οι στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν

Ιράν: Σε ειδικό υπόγειο καταφύγιο ο Χαμενεΐ λόγω αυξημένου κινδύνου επίθεσης των ΗΠΑ

Νέες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα – «Εποικοδομητικός» ο πρώτος γύρος

ΝΑΤΟ: Θα δημιουργήσει «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία, λέει γερμανός ταξίαρχος

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: Η Μαρία Καρυστιανού δεν πρέπει να παρασύρεται από παγίδες που της στήνουν για να την αποδομήσουν

Στράτος Τζώρτζογλου: «Πάτησα τα φρένα του αυτοκινήτου και σπάσανε, κάποιος πήγε να τα κόψει»

«Η μεγάλη ρήξη της Άννας Λιβαθυνού με τον Παναγιώτη Στάθη ήταν στα τέλη Οκτωβρίου», είπε ο Γρηγόρης Γκουντάρας

Βίκυ Κάβουρα: Ο προστάτης μου είναι ο Άγιος Ραφαήλ, την κόρη μας θα τη βαφτίσουμε Ματθίλδη - Ραφαηλία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert