OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Οι ΔΤΥ «λεηλατούν και επιτίθενται» σε πόλη νότια του Χαρτούμ – «Στρατός και αστυνομία έχουν εξαφανιστεί»

08/07/2023 - 11:02
Σουδάν
Share on FacebookShare on Twitter

Παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που πολεμούν με τον στρατό για την εξουσία στο Σουδάν, επιτέθηκαν χθες Παρασκευή σε πόλη νότια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, δήλωσαν κάτοικοί της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο «λεηλατούν τράπεζες και δημόσια κτίρια» στην πόλη Μπαρά, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ελ Ουμπάιντ, της πρωτεύουσας της πολιτείας Βόρειο Κορντοφάν, είπε κάτοικος.

«Μας τρομοκρατούν: πυροβολούν και λεηλατούν κι ο στρατός και η αστυνομία έχουν εξαφανιστεί», κατήγγειλε δεύτερος, ο Αμπντελμούσεν Ιμπραήμ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, ήταν ήδη πολύ αργά για να υπάρξει επέμβαση: «ακόμα κι αν ο στρατός προσπαθούσε να στείλει δυνάμεις από την Ελ Ουμπάιντ, οι ΔΤΥ ελέγχουν τον δρόμο Ελ Ουμπάιντ – Μπαρά», εξήγησε.

Η Ελ Ουμπάιντ, 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί επιμελητειακό και εμπορικό κόμβο, διαθέτει ιδίως αεροδρόμιο και πελώριες αποθήκες τροφίμων και εξαγόμενων προϊόντων.

Σουδάν

Από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης τη 15η Απριλίου, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν φρικαλεότητες των παραστρατιωτικών και ότι οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν δεν τους προστατεύουν. Οι καταγγελίες αφορούν την πρωτεύουσα Χαρτούμ, το Νταρφούρ, αχανή περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας όπου τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως καταγράφουν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς και το Βόρειο Κορντοφάν.

Στο Ομντουρμάν, βόρειο προάστιο του Χαρτούμ, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για «αεροπορικά πλήγματα στον τομέα όπου βρίσκεται η έδρα της δημόσιας ραδιοφωνίας και αντιαεροπορικά πυρά».

Κάτοικος έκανε λόγο για αεροπορική επιδρομή εναντίον βάσης των ΔΤΥ στο βόρειο τμήμα της σουδανικής πρωτεύουσας.

Σουδάν

Σχεδιάζονται συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές

Στο διπλωματικό επίπεδο, η IGAD, οργανισμός των κρατών της ανατολικής Αφρικής, ανήγγειλε πως οργανώνει συνάντηση μεθαύριο Δευτέρα στην Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία).

Οι αντίπαλοι στρατηγοί Νταγκλό και Μπουρχάν δεν αποκλείεται να συναντηθούν εκεί για συνομιλίες, δήλωσε χθες Παρασκευή πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην IGAD, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Μπορεί να συμμετάσχουν ή να στείλουν αντιπροσώπους υψηλού επιπέδου», ανέφερε.

Η IGAD ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν θα ενταχθούν στον διπλωματικό μηχανισμό που δημιούργησε για να επιλυθεί η ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν.

Σουδάν

Ο στρατός, που καταλήφθηκε εξαπίνης ένα πρωί τον μήνα του Ραμαζανιού, αξιοποιεί από την έναρξη των εχθροπραξιών το πλεονέκτημά του στους αιθέρες: μόνος αυτός διαθέτει στρατιωτικά αεροσκάφη. Οι ΔΤΥ, από την άλλη, έχουν εγκαταστήσει βάσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ βασίζονται σε ευκίνητες μονάδες, που κινούνται με φορτηγάκια στα οποία έχουν προσαρμόσει όπλα, μεταξύ άλλων και αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Αυτές οι μικρές ομάδες καταλαμβάνουν σπίτια, κλέβουν οχήματα και άλλα είδη και αναγκάζουν κατοίκους να φύγουν, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, καταγγέλλουν πολίτες και ΜΚΟ. Κατηγορούνται επίσης από τις ίδιες πηγές για επιθέσεις εναντίον άμαχων, ειδικά γυναικών, και βιασμούς.

Χθες Πέμπτη, κάτοικοι της πρωτεύουσας και του Νταρφούρ δήλωναν πως οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν αμείωτες, με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και μάχες.

Σε σχεδόν τρεις μήνες, ο πόλεμος ανάμεσα στους δυο αντίπαλους στρατηγούς για την εξουσία, που έχει μετατραπεί σε σύγκρουση με εθνικές και φυλετικές διαστάσεις στο Νταρφούρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣΝΤΑΡΦΟΥΡΣΟΥΔΑΝΣΤΡΑΤΟΣ ΣΟΥΔΑΝΧΑΡΤΟΥΜ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35
Μαδούρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

05/12/2025 - 11:14
Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert