OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Εμφύλιος στο Σουδάν: «Ένα παιδί σκοτώνεται ή τραυματίζεται κάθε μια ώρα που περνάει»

24/07/2023 - 15:16
Σουδάν
Share on FacebookShare on Twitter

Μαίνονταν σήμερα οι μάχες στο Σουδάν, την 100ή ημέρα ενός πολέμου που συνεχίζει να μοιάζει χωρίς ελπίδα, χωρίς νικητή και ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα ένα παιδί να χάνει τη ζωή του ή να τραυματίζεται κάθε μία ώρα που περνά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από τις 15 Απριλίου, ο τακτικός στρατός υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο δεν παύουν να δηλώνουν ότι θέλουν να «κερδίσουν ή να πεθάνουν». Τουλάχιστον 3.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με έναν απολογισμό που είναι ιδιαιτέρως υποεκτιμημένος καθώς παραμένει αδύνατη η πρόσβαση στα πτώματα που βρίσκονται στους δρόμους.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται «τουλάχιστον 435 παιδιά» ενώ τουλάχιστον 2.025 άλλα έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Unicef. «Κάθε μέρα, παιδιά σκοτώνονται, τραυματίζονται, πέφτουν θύματα απαγωγής, και το μόνο που έχουν είναι σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές που έχουν καταστραφεί ή λεηλατηθεί», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Γονείς, παππούδες και εγγόνια 

«Οι γονείς και οι παππούδες που έζησαν προηγούμενους κύκλους βίας αναγκάζονται τώρα να βλέπουν τα δικά τους παιδιά και εγγόνια να βιώνουν τις ίδιες τρομακτικές εμπειρίες», σύμφωνα με τη Unicef. Η υπηρεσία του ΟΗΕ δηλώνει ότι καταγράφει «2.500 σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών, τουλάχιστον μία ανά ώρα» και σίγουρα «στην πραγματικότητα πολλές περισσότερες» ενώ 14 εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική στήριξη.

Πάνω από 3,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Σουδάν, εκ των οποίων πάνω από 700.000 έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Και εκατομμύρια άλλοι είναι πλέον αντιμέτωποι με την πείνα. Πλέον πάνω από το ήμισυ των 48 εκατ. Σουδανών έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους αλλά οι μκο και ο ΟΗΕ δυσκολεύονται να τους βοηθήσουν καθώς δεν δίνεται άδεια από τις αρχές και υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης από τους διεθνείς δωρητές.

Για το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), «το Σουδάν είναι στο χείλος της κατάρρευσης, αντιμέτωπο με μια σειρά κρίσεων που, συνδυαστικά, είναι πρωτοφανείς». «Οι 100 πρώτες ημέρες του πολέμου έφεραν τρόμο και ερήμωση και οι επόμενες 100 θα είναι σίγουρα χειρότερες. Η βία δεν αποκλιμακώνεται και οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να φέρουν καταστροφικές πλημμύρες, εκτοπισμούς και επιδημίες», ανέφερε η μκο.

Μια ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργεί φόβους για τα χειρότερα καθώς το καλοκαίρι και οι βροχές του είναι γενικά η περίοδος της πείνας και των επιδημιών, από την ελονοσία έως τη χολέρα, στο Σουδάν, αλλά που δεν αποθαρρύνει τους εμπόλεμους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: RSFUNICEFΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙΟΗΕΣΤΡΑΤΟΣ ΣΟΥΔΑΝΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Related Posts

Μέση Ανατολή - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιός θα πληρώσει το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή; «Ίσως οι αραβικές χώρες», λέει ο Λευκός Οίκος

30/03/2026 - 21:20
F-16 - Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ νέες αεροναυτικές παραβιάσεις από την Τουρκία από την αρχή του έτους

30/03/2026 - 21:06
Χεζμπολάχ - IDF - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο IDF εξουδετέρωσε ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ – Νεκροί δύο κυανόκρανοι της UNIFIL

30/03/2026 - 20:54

Διαβάστε Επίσης

Ποιός θα πληρώσει το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή; «Ίσως οι αραβικές χώρες», λέει ο Λευκός Οίκος

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ νέες αεροναυτικές παραβιάσεις από την Τουρκία από την αρχή του έτους

Λίβανος: Ο IDF εξουδετέρωσε ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ – Νεκροί δύο κυανόκρανοι της UNIFIL

Μερτς: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας

KF-21: Βγήκε από τη γραμμή μαζικής παραγωγής το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της Νότιας Κορέας [vid]

Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ συνομιλούσαν με τον Γκαλιμπάφ, πρόεδρο του κοινοβουλίου του Ιράν

Ισραήλ: Αεροπορική επιδρομή σε ιρανικά συστήματα αεράμυνας κοντά στην Κασπία Θάλασσα

Top News

Γιάννης Σμαραγδής: Κάποιοι άνοιγαν σαμπάνιες μετά τον θάνατο της συζύγου μου

Χρήστος Λούλης: «Αποδέχομαι ότι είμαι ωραίος, το δικό μας "για πάντα" με την Έμιλυ Κολιανδρή το δουλεύουμε»

Ξεκίνησε η βεβαίωση κλήσεων και προστίμων από τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης και τις κάμερες των λεωφορείων – Ψηφιακά οι ειδοποιήσεις στη Θυρίδα Πολίτη στο Gov.gr Wallet

Akylas: Πέρασα μια δύσκολη εβδομάδα με την υγεία μου, αλλά τώρα επιστρέφω πιο δυνατός από ποτέ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert