OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Ελλάδα: Μετά την Έκθεση Θεσσαλονίκης η LOA από τις ΗΠΑ

27/07/2023 - 13:23
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται η αποστολή της τελικής πρότασης, Letter of Acceptance (LOA), από την αμερικανική κυβέρνηση για την πώληση στην Ελλάδα των Stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Μέχρι τότε, όπως πληροφορείται το OnAlert, θα έχουν καθοριστεί οι εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, από τις οποίες εξαρτάται τόσο το οριστικό περιεχόμενο της LOA όσο και ο χρόνος έναρξης του προγράμματος αλλά και ο τρόπος αποπληρωμής του.

Η προμήθεια των 20 υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 3,6 δισ., απαιτεί την απορρόφηση σημαντικών πόρων από τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η δύσκολη εξίσωση της χρηματοδότησης

Η κυβέρνηση αναζητά πιστώσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι τους προηγούμενους μήνες, μετά την επίσημη εκδήλωση του ελληνικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση F-35 (LOR), είναι και η χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω δανεισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά των F-35 μέσω της διαδικασίας FMF (Foreign Military Funding). Δηλαδή μέσω ενός προγράμματος δανεισμού με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το επιτόκιο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου. Ο δανεισμός θεωρείται χαμηλότοκος, αλλά σε κάθε περίπτωση προστίθεται στο ελληνικό χρέος.

Από κει και πέρα, οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση με την αμερικανική κυβέρνηση και με την κατασκευάστρια εταιρία των αεροσκαφών, Lockheed Martin συνεχίζονται για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στον οπλισμό του αεροσκάφους και τα έργα υποδομής που απαιτούνται για τη συντήρηση και την υποστήριξη των F-35.

Ενημέρωση Δένδια

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας στο OnAlert, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ενημερώνεται για τις επαφές που γίνονται με την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και για τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται από στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) για τη δημιουργία δομών υποστήριξης του προγράμματος.

Πρόκειται για τα προγράμματα SSI (Security, Supply, Information), για τα οποία , όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert οι απόψεις ΓΔΑΕΕ και ΓΕΑ διίστανται. Στην εισήγησή της η Πολεμική Αεροπορία είχε εκφράσει, για οικονομικούς λόγους, αντιρρήσεις στην πρόταση της Lockheed Martin να ενσωματωθούν τα SSI στη LOA.

Το ΓΕΑ θεωρεί ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων μέσω διαγωνισμού από την Υπηρεσία Έργων Πολεμικής Αεροπορίας θα έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με την πρόταση της Lockheed Martin, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στον αντίποδα η υλοποίηση από τη Lockheed μέσω της διακρατικής συμφωνίας για την αγορά των 20 μαχητικών αεροσκαφών, εκτιμάται ως λιγότερο χρονοβόρα.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς οι διαδικασίες ατόνησαν λόγω των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας ενημερώνεται για όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Tags: F-35F-35 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑLOCKHEED MARTINSSI

Related Posts

C-130J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

09/02/2026 - 19:54
SCALP
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SCALP και Meteor: Η Ινδία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλία για την αγορά πυραύλων αξίας 300 εκατ. ευρώ

09/02/2026 - 17:19
Mighty Hornet IV
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Mighty Hornet IV: Το UAV ακριβείας και υψηλής ταχύτητας που αναπτύσσει η αμερικανική Kratos για την Ταϊβάν

09/02/2026 - 16:50

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και βόρεια Εύβοια

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert