OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 20.000 άνθρωποι διέφυγαν στην Αρμενία – Τραγικές οι περιγραφές των Αρμενίων

26/09/2023 - 20:49
Ναγκόρνο Καραμπάχ
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πεινασμένες και εξαντλημένες οικογένειες Αρμενίων γέμισαν τους δρόμους καθώς φεύγουν από τα σπίτια τους στον ηττημένο αποσχισθέντα θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ – τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που δεν τελούσε υπό τον έλεγχο του Μπακού αφότου διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση – άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αυτή την εβδομάδα αφού οι δυνάμεις τους κατατροπώθηκαν σε μια επιχείρηση αστραπή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Τουλάχιστον 19.000 από τους 120.00 Αρμένιους που αποκαλούν πατρίδα τους το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν περάσει ήδη στην Αρμενία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αρμενικής κυβέρνησης Τιγκράν Χατσατριάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με αυτοκίνητα και λεωφορεία γεμάτα με τα υπάρχοντά τους να κατεβαίνουν τον ορεινό δρόμο από το Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti 20.270 άνθρωποι έχουν ήδη περάσει στην Αρμενία.

Ορισμένοι έφυγαν στριμωγμένοι στις καρότσες φορτηγών, άλλοι με τρακτέρ. Η Ναρίν Σακαριάν, μια γιαγιά με τέσσερα εγγόνια, έφθασε με το αυτοκίνητο του γαμπρού της μαζί με έξι ανθρώπους στριμωγμένους μέσα. Μία απόσταση 77 χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο πήρε 24 ωρες, είπε. Δεν είχαν καθόλου τρόφιμα.

«Σε όλη τη διαδρομή τα παιδιά έκλαιγαν, πεινούσαν», δήλωσε η Σακαριάν στο Reuters στα σύνορα, κρατώντας στα χέρια την τριών ετών εγγονή της, η οποία όπως είπε αρρώστησε στη διάρκεια του ταξιδιού. «Φύγαμε ώστε να μείνουμε ζωντανοί, όχι για να ζήσουμε».

«Δεν έχουμε πουθενά να πάμε»

Αρμένιοι που κατάφεραν να φθάσουν στην Αρμενία έδωσαν οδυνηρές περιγραφές του πώς έφυγαν για να γλιτώσουν από τον θάνατο, τον πόλεμο και την πείνα.

Ορισμένοι είπαν πως είδαν πολλούς νεκρούς αμάχους. Άλλοι, ορισμένοι με μικρά παιδιά, έβαλαν τα κλάματα καθώς περιέγραφαν μιαν οδύσσεια διαφυγής από τον πόλεμο, ύπνου στο ύπαιθρο και με τις κοιλιές τους να γουργουρίζουν από την πείνα.

«Πήραμε ό,τι μπορούσαμε και φύγαμε. Δεν ξέρουμε πού πάμε. Δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε στο Ρόιτερς ο Πέτια Γκριγκοριάν, ένας 69χρονος οδηγός στη συνοριακή πόλη Γκόρις την Κυριακή.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις αναφορές για τη στρατιωτική επιχείρηση μέσα στο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν έχει πει ότι έθεσε στο στόχαστρο μόνο μαχητές.

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ενός μωσαϊκού εθνοτήτων που διασταυρώνεται με αγωγούς πετρελαίου και αερίου όπου η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν διαγκωνίζονται για επιρροή.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η Αρμενία εξαρτάτο από μια σύμπραξη ασφαλείας με τη Ρωσία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν ήρθε πιο κοντά στην Τουρκία, με την οποία έχει γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Η Αρμενία επιδιώκει τελευταία στενότερους δεσμούς με τη Δύση και κατηγορεί τη Ρωσία, που είχε ειρηνευτική δύναμη στο Καραμπάχ αλλά τώρα είναι απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι απέτυχε να προστατεύσει το Καραμπάχ. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία και έχει πει στον Πασινιάν ότι κάνει μεγάλο λάθος που φλερτάρει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στο Καραμπάχ με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί του Ιράν, το οποίο συνορεύει τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.

Ρωσικά ελικόπτερα πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Αλίεφ υπαινίχθηκε τη Δευτέρα την προοπτική της δημιουργίας ενος χερσαίου διαδρόμου στην Τουρκία μέσω της Αρμενίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αλίεφ, δήλωσε σήμερα πως ένας τέτοιος διάδρομος πρέπει να συμπληρωθεί.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στην Ουάσινγκτον να σταματήσει να συσσωρεύει αντιρωσικά αισθήματα στην Αρμενία.

Με πληροφορίες από: Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΑΡΜΕΝΙΑΗΠΑΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧΡΩΣΙΑ

Related Posts

Γροιλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

12/05/2026 - 20:55
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

12/05/2026 - 19:28
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Το κόστος του πολέμου στο Ιράν αυξήθηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής»

12/05/2026 - 18:54

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

EURAC: Ο Α/ΓΕΑ Γρηγοριάδης συμμετείχε σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης

CHENS 2026: Οι επαφές του Α/ΓΕΝ Κατάρα στη Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

ΗΠΑ: «Το κόστος του πολέμου στο Ιράν αυξήθηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής»

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

Top News

Eurovision 2026: O Akylas έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Α' ημιτελικού

Η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη με γυναίκα που την αποκάλεσε «ψωνάρα» - Το περιστατικό που μοιράστηκε στα social

Eurovision 2026: Η Σερτάμπ Ερενέρ αρνήθηκε να εμφανιστεί στον τελικό

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert