OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αντισμήναρχος ε.α Ακριβός Τσολάκης: Από τις 160 πολεμικές αποστολές στην τραγωδία του Helios

03/10/2023 - 09:21
Ακριβός Τσολάκης
Share on FacebookShare on Twitter

«Έφυγε» από την ζωή ο Αντισμήναρχος (Ι) ε.α Ακριβός Τσολάκης σε ηλικία 93 ετών, ένας άνθρωπος που έγραψε την δική του ιστορία στην ελληνική αεροπορία, υπηρετώντας με την Πολεμική Αεροπορία στον πόλεμο της Κορέας, εκτελώντας 160 πολεμικές αποστολές ενώ στη συνέχεια διετέλεσε σημαντικό έργο στην πολιτική αεροπορία και τους κανόνες ασφαλείας πτήσεων.

Ειδικότερα, ο Ακριβός Δ. Τσολάκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17-11-1930. Ήταν απόφοιτος της 22ης Σειράς Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, της Αεροπορικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας και του Πολυτεχνείου της Στοκχόλμης σε θέματα Ασφάλειας Πτήσεων. Έλαβε μέρος στο 13ο Σμήνος Κορέας από 1951 έως 1953 (21 μήνες). Εκτέλεσε 160 Πολεμικές Αποστολές ως κυβερνήτης με συνολικά 1.050 ώρες πτήσης και έλαβε 17 ηθικές αμοιβές και μετάλλια.

Από την Πολεμική στην πολιτική αεροπορία

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία ως χειριστής ελικοφόρων και αεριωθουμένων και σε διάφορες διοικητικές θέσεις μεταξύ των οποίων την Πρεσβεία Βελιγραδίου σαν Αεροπορικός Ακόλουθος. Στην Πολεμική Αεροπορία συνίδρυσε μαζί με άλλους συναδέλφους τη Διεύθυνση Ασφάλειας Πτήσεων και εξέδωσε το περιοδικό «Η Πτήση» και αποστρατεύτηκε μετά από αίτησή του το 1965, αφού συμπλήρωσε 16 χρόνια υπηρεσίας με τον βαθμό του Αντισμηνάρχου Ιπταμένου.

Επί 25 χρόνια (1965-90) στην Ολυμπιακή πέταξε σαν κυβερνήτης – εκπαιδευτής σε αεροσκάφη όπως Comet 4B, Β-727, Β-707, Β-747 και Α-300 και ως κυβερνήτης μεταφοράς υψηλών προσώπων. Στην Ολυμπιακή ίδρυσε με συνεργάτες του τον «Τομέα Ασφάλειας Πτήσεων», εξέδωσε το περιοδικό «Ολυμπιακή Επιθεώρηση» και καθιέρωσε τους δεσμούς της εταιρείας με το Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων,  ενώ ακόμα ήταν μέλος της Flight Safety Foundation (FSF) και της International Society of Aircraft Safety Investigation (ISASI) με 42 παγκόσμια συνέδρια.

Η διερεύνηση ατυχημάτων

Το 1990, μετά το τέλος της σταδιοδρομίας του στην Ολυμπιακή διετέλεσε Σύμβουλος του Διοικητή της ΥΠΑ, Σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Σύμβουλος Ασφάλειας Πτήσεων του νέου Αερολιμένα Αθηνών. Μεταξύ τον διακρίσεων που έχουν απονεμηθεί στον Αντισμήναρχο ε.α περιλαμβάνονται ο Χρυσούς Σταυρός του Φοίνικος, ο Σταυρός του Γεωργίου και ο Πολεμικός Σταυρός της Ελλάδος, το Μετάλλιο Αέρος των ΗΠΑ (δύο φορές) και το Μετάλλιο Ιπποτών HWARANG της Κορέας.

Ο κ. Ακριβός Τσολάκης διερεύνησε 150 ατυχήματα, όπως το ατύχημα του Yakovlev 42 το 1997, το ατύχημα κυβερνητικού αεροσκάφους στο Βουκουρέστι το 1999 και το ατύχημα του Β737 της Helios το 2005. Είχε περίπου 17.300 ώρες πτήσης και 44 Διακρίσεις και Βραβεία. Τέλος, σημειώνεται ότι ίδρυσε την ασφάλεια πτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Με εντολή της Βουλής των Ελλήνων ίδρυσε την ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) το 2002, όπου διετέλεσε πρόεδρος επί 11 έτη και συμμετείχε μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφίες από Σχολή Ικάρων

Tags: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ HELIOSΑΚΡΙΒΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ

Related Posts

Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

05/12/2025 - 18:13
Γεραπετρίτης
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

05/12/2025 - 14:36
Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

05/12/2025 - 10:21

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert