OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν για την «εθνοκάθαρση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

05/10/2023 - 15:37
Ναγκόρνο Καραμπάχ
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά «στοχευμένες» κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντας «εθνοκάθαρση» την εγκατάλειψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αρμένιους κατοίκους του.

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (491 υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την προσχεδιασμένη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου, η οποία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σαφή παραβίαση προηγούμενων προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.

Με πάνω από 100.000 Αρμένιους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον θύλακα μετά την τελευταία επίθεση, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση και καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές και τη βία που διαπράττουν τα αζερικά στρατεύματα κατά των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Καλούν επίσης την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προσφέρουν αμέσως όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εγκρίνει στοχευμένες κυρώσεις κατά των κυβερνητικών αξιωματούχων στο Μπακού που ευθύνονται για πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία να «μαζέψει» τη σύμμαχό της

Υπενθυμίζοντας στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι ευρωβουλευτές ζητούν να διερευνηθούν οι παραβιάσεις που διαπράττονται από τα αζερικά στρατεύματα που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τις αλυτρωτικές και εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και άλλων Αζέρων αξιωματούχων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν το Μπακού για κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να περιορίσει την σύμμαχο χώρα της.

Το ΕΚ καλεί την ΕΕ να προβεί σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με το Μπακού. Η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με μια χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις και έχει ανησυχητικές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ασύμβατη με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Παροτρύνουν την ΕΕ να αναστείλει τυχόν διαπραγματεύσεις για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με το Μπακού και, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ για την απλούστευση της έκδοσης βίζα με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης ή σημαντικών υβριδικών επιθέσεων κατά της Αρμενίας, το ΕΚ ζητά την πλήρη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΑΡΜΕΝΙΑΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΚΥΡΩΣΕΙΣΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Related Posts

Μερτς
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

17/12/2025 - 21:48
Νετανιάχου - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

17/12/2025 - 21:14
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

17/12/2025 - 19:50

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert