OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τετ-α-τετ Μπλίνκεν και Αμπάς με φόντο την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Τι είπαν οι δύο αξιωματούχοι

05/11/2023 - 14:37
Μπλίνκεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα απροειδοποίητη επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την ντε φάκτο παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου που η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας ομήρους περισσότερους από 240.

Ο Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία που έκαναν χθες Άραβες αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς που είναι σύμφωνα με το Ισραήλ ο στόχος του.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Επίσης έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφός της μετά τις 7 Οκτωβρίου.

«Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόλεμο της γενοκτονίας και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα στα χέρια του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αμπάς.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε ο Μίλερ. Οι Μπλίνκεν και Αμπάς «συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», είπε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια «αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση στο μεταξύ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν και Αμπάς ήταν η δεύτερη μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη. Δεν είχε προαναγγελθεί και το πρακτορείο Reuters συμφώνησε να μη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίσκεψης μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί για λόγους ασφαλείας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗΗΠΑΙΣΡΑΗΛΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣΟΗΕΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗΧΑΜΑΣ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert