OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν: Η σπόντα του Τούρκου Προέδρου για την «τουρκική μειονότητα» και η άμεση απάντηση του Μητσοτάκη [vids, pics]

07/12/2023 - 14:16
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρεμβαίνει στο τέλος για να απαντήσει στις αναφορές του Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας».

O Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά δήλωσε ότι σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις».

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα κρίσεις. Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριελάμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα. Μίλησε για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών.

Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών. Τόνισε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν

Ο Τούρκος δήλωσε ότι: «Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και να πραγματοποιήσουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.


Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και να πραγματοποιήσουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Ακόμα πρόσθεσε πως: «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ως Τουρκία ότι δεν επιτρέπουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά. Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι πλέον αναπόφευκτη.

Ερντογάν

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, τον ίδιο πολιτισμό. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι».

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο σημείο αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και απάντησε στον Ερντογάν για την «τουρκική» μειονότητα: «Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Reuters – Eurokinissi

Tags: ΕΛΛΑΔΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert