OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 Block 4: Οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση «απειλούν» να διακόψουν την παραγωγή των stealth μαχητικών

19/12/2023 - 06:23
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 Joint Strike Fighter αντιμετωπίζει «σημαντικές προκλήσεις» όσον αφορά τα μελλοντικά όπλα και άλλες αναβαθμίσεις, οι οποίες αν καθυστερήσουν θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της παραγωγής.

Όπως αποκάλυψε ο εκτελεστικός υπεύθυνος του προγράμματος των F-35, στρατηγός Michael Schmidt, σε γραπτή έκθεση στην υποεπιτροπή των Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η αναβάθμιση στο Block 4 έχει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ωριμότητα του σχεδιασμού υλικού του και τα χρονοδιαγράμματα για την ενοποίηση του λογισμικού του.

«Οι αναβαθμίσεις του Block 4 – που θα επιτρέψουν στο F-35 να μεταφέρει περισσότερα όπλα, να αναγνωρίζει καλύτερα στόχους και να βελτιώνει τις δυνατότητές του ηλεκτρονικού πολέμου – αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», γράφει ο Αμερικανός αξιωματούχος στην αναφορά του.

F-35

Σύμφωνα  με τον ίδιο, αυτό που προκαλεί τα προβλήματα είναι η ταυτόχρονη ανάπτυξη και προμήθεια των μαχητικών, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την επιδιόρθωση προβλημάτων που ανακαλύπτονται κατά τις δοκιμές. «Τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η Lockheed Martin και οι άλλοι εταίροι είναι υψηλού κινδύνου και απειλούν να διακόψουν την παραγωγή αεροσκαφών εάν η ανάπτυξη καθυστερήσει».

Από την μεριά της, η Lockheed Martin υποστηρίζει ότι ορισμένες δυνατότητες του Block 4 έχουν ήδη παραδοθεί από το 2019, χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτές οι ήδη παραδοθείσες δυνατότητες, που δεν απαιτούν το TR-3 για να λειτουργήσουν, περιλαμβάνουν το Automatic Ground Collision Avoidance System ή Auto GCAS του F-35, την παραλλαγή του Joint Standoff Weapon, γνωστή ως C-1, και την ικανότητα εκτόξευσης βομβών καθοδηγούμενων με λέιζερ GBU-49. Η Lockheed είπε επίσης ότι τα στοιχεία λογισμικού του Block 4 βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και θα παραδοθούν σταδιακά.

F-35

Το πρόγραμμα των F-35 δυσκολεύεται επίσης να πραγματοποιήσει μια άλλη σειρά βελτιώσεων, του Technology Refresh 3 (TR-3), που αποτελεί προϋπόθεση για τις αναβαθμίσεις του Block 4.

Προβλήματα λογισμικού καθυστέρησαν Tο TR-3 αντιμετώπισε προβλήματα στην ανάπτυξη λογισμικού, που καθυστερούν εδώ και μήνες την παράδοσή του. Ο Schmidt στην αναφορά του αναφέρει ότι η αργή παραγωγή ορισμένων βασικών εξαρτημάτων για το TR-3 ανέστειλε επίσης την ολοκλήρωση ορισμένων νέων μαχητικών στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δέχεται να παραλάβει νέα F-35 που προορίζονται να εγκαταστήσουν το TR-3, επειδή δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πτήσεις ελέγχου.

Ο Schmidt υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα χρειάζεται εννέα αεροσκάφη δοκιμών, ειδικά διαμορφωμένα για να αξιολογούν το λογισμικό του Block 4. Το πρόγραμμα έχει τώρα τους πόρους για να μετατρέψει μόλις τρία F-35 σε δοκιμαστικά.

Ο Jon Ludwigson, επικεαφλής εξαγορών και συμβάσεων εθνικής ασφάλειας στο Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO), το αναμενόμενο κόστος του Block 4 έχει αυξηθεί, και έχει ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου

Tags: F-35LOCKHEED MARTINSTEALTH MAXHTIKATR-3USAFΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΗΠΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

Tiger
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

05/12/2025 - 21:10
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

05/12/2025 - 20:05
Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert