OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν το τελευταίο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για το 2023

28/12/2023 - 09:19
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, πρακτικά του τελευταίου τέτοιου πακέτου με τα υπάρχοντα κονδύλια, εν αναμονή ψηφοφοριών στο αμερικανικό Κογκρέσο για την έγκριση νέων.

Οι διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τη νέα χρηματοδότηση, ύψους 61 δισεκ. δολαρίων, που ζητούν επίμονα η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και αυτή του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συνεχιστούν στις αρχές Ιανουαρίου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Κογκρέσο να δράσει άμεσα, το συντομότερο δυνατό, για να προωθήσει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του χθες Τετάρτη.

Στα είδη που περιέχει το πακέτο συγκαταλέγονται πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, στοιχεία του πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα κ.ά., σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας. Θα νικήσουμε», σχολίασε χθες βράδυ ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ μέσω X (του πρώην Twitter).

🇺🇦🇺🇸Новий пакет військової допомоги від США. Боєприпаси до ППО NASAMS; РСЗВ HIMARS, ракети TOW та багато іншого.

Дякуємо за допомогу. Переможемо.

— Andriy Yermak (@AndriyYermak) December 27, 2023

Οι ηγέτες της Γερουσίας έκαναν σαφές προ ημερών πως το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει τα νέα κεφάλαια προτού μπει το 2024, ακόμη μια άβολη εξέλιξη για τον ουκρανό πρόεδρο, καθώς το 2023 σημαδεύτηκε από τη διάψευση των ελπίδων για την ουκρανική αντεπίθεση του καλοκαιριού και την αύξηση της πίεσης της Ρωσίας στα μέτωπα.

Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει πως θα καταγραφόταν «έλλειψη πόρων» για την Ουκρανία ως «το τέλος της χρονιάς», καθώς οι χρηματοδοτήσεις «εξαντλούνται», όπως το έθεσε τη 18η Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας Τζον Κέρμπι. «Θα χρειαστούμε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι πήγε στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον προσωπικά για να ασκήσει πίεση. Όμως, σχεδόν δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στο οποίο του οποίου το Κογκρέσο ενέκρινε συνολικά βοήθεια 110 δισεκ. δολαρίων για το Κίεβο, η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης «για όσο χρειαστεί» μοιάζει να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν εναντιώνονται κατ’ ανάγκη, αλλά συνδέουν την έγκριση της χρηματοδότησης με την σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις για το εκρηκτικό πρόβλημα παρατείνονται. Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να επιτύχει την έγκριση του πακέτου των 61 δισεκ. δολαρίων συνδέοντάς το με κονδύλι 14 δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς. Μάταια ως τώρα.

Οι κοινοβουλευτικοί επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον την 8η Ιανουαρίου. Στη Γερουσία, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την πρόθεση να περάσουν νομοσχέδιο για τη βοήθεια στο Κίεβο, εκτός από την στρατιωτική πτυχή, το πακέτο έχε επίσης ανθρωπιστική και μακροοικονομική. Τα πράγματα ωστόσο είναι πιο περίπλοκα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: ΗΠΑΚΟΓΚΡΕΣΟΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37
THYREOS CYBER
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η THYREOS CYBER παρουσιάζει την Palestra: ένα πρωτοποριακό προϊόν κυβερνοασφάλειας και επιχειρησιακής ετοιμότητας

08/05/2026 - 20:40
Kuzgun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Kuzgun: Η Τουρκία αποκάλυψε drone «καμικάζι» με εμβέλεια πάνω από 1.000 χιλιόμετρα – Τα χαρακτηριστικά του [vid, pics]

08/05/2026 - 12:17

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Πληροφορίες για ατύχημα του τραγουδιστή στο σπίτι του - «Χτύπησε στο κεφάλι»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Γη της ελιάς - spoiler: Αγωνία για την υγεία του Στάθη - Οι εξετάσεις που ταράζουν τον Στέφανο

Σοφία Αρβανίτη: Δεν ήθελα να καταλήξω στη φυλακή, δούλεψα και με κάποια ονόματα της «εθνικής οδού»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert