OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τι συμβαίνει με τις LCS; Ενδιαφέρουν ή όχι το Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση λύση;

23/01/2024 - 05:20
LCS
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Σαρικά 

Το ζήτημα απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό των μεταχειρισμένων αμερικανικών Παράκτιων Περιπολικών LCS έχει τις τελευταίες εβδομάδες επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς το πρόγραμμα καινούργιων κορβετών από προτεραιότητα – μαζί με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO – φαίνεται ότι έχει «ναυαγήσει». Με το νέο αφήγημα να περιλαμβάνει τα Αμερικανικά παράκτια περιπολικά (Littoral Combat Ship) ως ενδιάμεση λύση μέχρι ο Στόλος να αποκτήσει μεγάλες καινούργιες ισχυρές Μονάδες Επιφανείας.

Στην πραγματικότητα, ουδέποτε το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει ενδιαφερθεί επίσημα για την απόκτηση των Αμερικανικών υπό απόσυρση πλοίων. Με το Ναυτικό Επιτελείο να μαθαίνει μέσω δημοσιευμάτων ότι, όχι απλά ενδιαφέρεται, αλλά ότι έχει και προχωρήσει σε «αυτοψία – έλεγχο» πάνω σε ένα τέτοιο πλοίο και μάλιστα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σούδα, προκειμένου να διαπιστώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αλλά και την εν γένει κατάσταση του με βάση τις ανάγκες του Ελληνικού Στόλου.

Όπως ξεκαθαρίζουν ανώτατες πηγές του ΓΕΝ, ουδέποτε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έχει λάβει οποιαδήποτε απόφαση για εκδήλωση επίσημου ενδιαφέροντος για τις LCS αλλά και για πραγματοποίηση αυτοψίας ή οποιαδήποτε άλλου ελέγχου των πλοίων είτε σε Ελληνικές θάλασσες είτε σε κάποιο Αμερικανικό λιμάνι ή ναύσταθμο, αρά τα κατά καιρούς γραφόμενα.

Το Πολεμικό Ναυτικό είχε εκφράσει μέσω LOR ενδιαφέρον για τη φρεγάτα MMSC στο πλαίσιο της αναζήτησης καινούργιων πλοίων. Όμως ταυτόχρονα, είχε εκδηλώσει έγγραφο ενδιαφέρον και για μια σειρά από άλλα πλοία, όπως η γαλλική φρεγάτα Belharra, η βρετανική Arrowhead και η ολλανδική Sigma. Τότε η απάντηση των Αμερικανών ανέφερε ως τελικό κόστος για τέσσερις MMSC τα 4,5 δις δολάρια με παράδοση του πρώτου πλοίου το 2028.

LCS

Όταν η Ελλάδα κατέληξε τελικά στις γαλλικές Belharra και υπεγράφη η σχετική σύμβαση τον Μάρτιο του 2024, το Ναυτικό Επιτελείο με νέο έγγραφο ενημέρωσε τους Αμερικανούς ότι πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις MMSC. Από τότε και παρά τις συνεχείς φήμες ουδέποτε το Πολεμικό Ναυτικό εξέφρασε ενδιαφέρον για τις LCS, ούτε δέχτηκε επίσημα οποιαδήποτε πρόταση για παραχώρηση των πλοίων στην Ελλάδα. Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο αλλά και μέσω δημοσιευμάτων το ζήτημα απόκτησης μεταχειρισμένων LCS να επανερχόταν συχνά στο προσκήνιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν έλαβε επίσημο χαρακτήρα. Και ουδέποτε το Πολεμικό Ναυτικό κλήθηκε να πάρει θέση αν επιθυμεί και με ποιες προϋποθέσεις τις LCS στον στόλο των Μονάδων Επιφανείας. Έστω και ως ενδιάμεση λύση.

LCS

Το τελευταίο επεισόδιο στο «σήριαλ» LCS εμφανίζει πλέον τα πλοία ως ενδιάμεση λύση, με το επόμενο βήμα να είναι η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα Constellation και μάλιστα με κατασκευή των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και απαγορεύει ναυπήγηση εκτός ΗΠΑ πλοίων σε πρόγραμμα που αφορά το US NAVY. Kαι πάλι όμως, χωρίς το Πολεμικό Ναυτικό να γνωρίζει κάτι επίσημα παρά μέσω αόριστων δημοσιευμάτων. Ενώ και το κόστος ναυπήγησης φρεγατών Constellation μοιάζει απαγορευτικό για την Ελλάδα, καθώς κάθε Μονάδα εκτιμάται ότι με τον οπλισμό και με την εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη θα αγγίξει τα 2 δις. Όπως και το λειτουργικό κόστος χρήσης για ένα πλοίο εκτοπίσματος 7291 τόνων.

LCS

Πάντως αν και επίσημα το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τις LCS, ενώ ούτε έχει δεχτεί ούτε έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική πρόταση φαίνεται ότι ήδη έχει ήδη διερευνηθεί – πιθανότατα έπειτα από πολιτική παρέμβαση – το ενδεχόμενο απόκτησης τους. Και έχουν αναζητηθεί τρόποι αξιοποίησης τους ως ενδιάμεση λύση με δεδομένα τα δομικά προβλήματα που έχουν, το αυξημένο κόστος χρήσης αλλά και την αδυναμία σε οπλικά συστήματα.

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ήδη εξεταστεί το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των πυραύλων επιφανείας – επιφανείας Harpoon των φρεγατών S, με ταυτόχρονο παροπλισμό των μη αναβαθμισμένων Μονάδων. Συζήτηση για το ενδεχόμενο παραχώρησης – πώλησης των LCS φαίνεται ότι έχει έως τώρα γίνει σε πολιτικό επίπεδο, με τις αρχικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για κόστος 400-500 εκ., ενώ νεότερες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να τις παραχωρήσουν ακόμη και δωρεάν στο πλαίσιο ενός συνολικού εξοπλιστικού πακέτου. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Ναυτικό Επιτελείο εξακολουθεί να εμφανίζεται αρνητικό.

Tags: LCSΓΕΝΗΠΑΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Related Posts

Tolga - Τουρκία - Αίγυπτος
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων για εξοπλισμούς: Ανάμεσά τους και το SHORAD Tolga

06/02/2026 - 19:40
C-130J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-130J: Η Βρετανία βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την πώληση των τριών τελευταίων μεταγωγικών αεροσκαφών

06/02/2026 - 18:08
Korkut
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Korkut: Μέσω Τσεχίας, η Τουρκία προωθεί τα συστήματα αεράμυνάς της στην Ευρώπη – Συμφωνία Aselsan και CSG

06/02/2026 - 16:59

Διαβάστε Επίσης

FSB: Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Χάρκοβο και Οδησσό

Εμφύλιος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 30 άμαχοι νεκροί από μπαράζ επιθέσεων σε κέντρα υγείας

Ο Σμήναρχος ήταν τυπικός και ήπιων τόνων, αποκαλύπτει στέλεχος της ΠΑ – Γυναίκα με ρόλο «κλειδί» στο θρίλερ κατασκοπείας [vids]

Ιαπωνία: Θριαμβευτική νίκη της πρωθυπουργού Τακαΐτσι – Τα συγχαρητήρια του Τραμπ

Εκσυγχρονισμός M113: Elbit και Rafael οι βασικοί «μνηστήρες» – Τα προαπαιτούμενα και η εγχώρια συμμετοχή

Καιρός σήμερα: Βροχερό σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1950 αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί στην χώρα λόγω του Εμφυλίου

Top News

Γιάννης Σμαραγδής για την ταινία «Καποδίστριας»: Γίνεται πόλεμος, δεν είναι ότι κάποιοι γράφουν τη γνώμη τους

Ιωάννα Τούνη: Οι διακοπές χλιδής στη Σαουδική Αραβία μέσα από νέες εικόνες - Η πόλη που την «μάγεψε»

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Συνταγή για εύκολα ραβιόλια φούρνου με ντομάτα και σπανάκι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert